Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί στο δικό της έδαφος, αφότου το Τόκιο επέκρινε την Μόσχα υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στο σύμπλεγμα των νότιων Κουρίλων.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί δικαιωματικά δραστηριοποιούνται στο νότιο τμήμα των Κουρίλων νήσων, οι οποίες είναι νόμιμο έδαφος της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Τάρο Κόνο, στις οποίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

«Όπως είπα, ο υπουργός (Εξωτερικών Τάρο) Κόνο εξέφρασε την ανησυχία του με αφορμή τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στις νότιες Κουρίλες νήσους. Στην απάντησή μας, επιβεβαιώσαμε την θέση μας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δραστηριοποιούνται στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, ακριβώς όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε το θέμα της στρατιωτικής συμμαχίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον, όπως και ότι εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων σε ιαπωνικό έδαφος.

Η Ρωσία έχει προσαρτήσει από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τις νήσους που βρίσκονται στο νότιο σύμπλεγμα των Κουρίλων, είναι γνωστές ως βόρεια εδάφη στην Ιαπωνία και Νότιες Κουρίλες στην Ρωσία και συνιστούν τον βασικό λόγο που οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου.