Αυξήθηκε ο αριθμός των εκτελέσεων κρατουμένων, περιλαμβανομένων ανηλίκων, καθώς και οι συλλήψεις αντιφρονούντων που συχνά βασανίζονται στη φυλακή –πολλές φορές μέχρι θανάτου-, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μία διπλή έκθεση που εκδόθηκε στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν και ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, Άχμεντ Σαχίντ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση στη συχνότητα και τη βαρύτητα των κρουσμάτων κακομεταχείρισης στο Ιράν.

«Ο γενικός γραμματέας παραμένει βαθιά προβληματισμένος από τις πληροφορίες για αύξηση του αριθμού εκτελέσεων, περιλαμβανομένων και ανηλίκων και των δημοσίων εκτελέσεων, τους συνεχιζόμενους ακρωτηριασμούς και μαστιγώματα, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τις άδικες δίκες, τον βασανισμό και την κακομεταχείριση καθώς και τους αυστηρούς περιορισμούς με στόχο τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καθώς και θρησκευτικές μειονότητες», έγραψε ο Μπαν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία έχει υποστεί οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, απέτυχε να ερευνήσει «τις εκτεταμένες, συστηματικές και συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση του Σαχίντ.

Ο ίδιος έκανε έκκληση για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των κρατούμενων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Ο Σαχίντ είπε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσέιν Μοσαβί, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, συγκαταλέγονται στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους της ελευθερίας της έκφρασης στη διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του 2009 που διατήρησαν στην εξουσία τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Σαχίντ και οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους έχουν στοχοποιηθεί, περιλαμβανομένου του Αμπντουλφατάχ Σολτανί, ο οποίος συνελήφθη το 2011 και εκτίει ποινή 13ετούς κάθειρξης.

Ο Σαχίντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί το Ιράν. Η τελευταία του έκθεση βασίζεται σε 169 συνεντεύξεις με άτομα εντός και εκτός του Ιράν.

Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε περίπου 297 εκτελέσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι σχεδόν 500, είπε ο ίδιος. Τα σχετιζόμενα με ναρκωτικά εγκλήματα αντιστοιχούν στο 80% των εκτελέσεων και οι έμποροι ναρκωτικών δεν έχουν δικαίωμα έφεσης κατά της θανατικής ποινής, είπε ο Μπαν.