Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τις παροτρύνσεις τους για μία τάχιστη επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου που προέκυψε από το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σήμερα και ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του σχηματισμού μιας κυβέρνησης «διευρυμένης συμμαχίας» μεταξύ του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) και της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε ένα από τα πολλά τηλεοπτικά δίκτυα ιδιοκτησίας του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως δεν πιστεύει πως θα ήταν χρήσιμες οι «νέες εκλογές», μετά τα χθεσινά αποτελέσματα που δεν εξασφαλίζουν σε καμία παράταξη πλειοψηφία στη Γερουσία.

«Ο καθένας θα πρέπει πλέον να σκέφτεται το τι είναι επωφελές για την Ιταλία. Αυτό θα πάρει χρόνο», υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Το νέο Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να κάνει την πρώτη της συνεδρίαση παρά την 15η Μαρτίου, αφήνοντας αρκετό διάστημα στους πολιτικούς να χειρισθούν πιθανές συνεργασίες.

Απηχώντας τις διεθνείς ανησυχίες για τις συνέπειες της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε πως ο σχηματισμός το γρηγορότερο δυνατόν μίας κυβέρνησης στη Ρώμη είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» για την Ιταλία, παρά να παραμείνει στην οδό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.