Τις δηλώσεις που έκανε χθες σχετικά με το αποτέλεσμα που θα προτιμούσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, αναγκάστηκε να ανακαλέσει σήμερα ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

«Η Μέρκελ δεν είναι αναμεμειγμένη καθόλου στον εκλογικό αγώνα», είπε ο Μόντι στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Χθες ο Μόντι είχε εκτιμήσει, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, ότι η γερμανίδα Καγκελάριος «φοβάται μια νίκη των αριστερών κομμάτων, ειδικά σε μια εκλογική χρονιά για εκείνη, νομίζω ότι δεν έχει ουδεμία επιθυμία να δει το PD (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι) να αναλαμβάνει κυβέρνηση».

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν την αντίδραση του Στέφεν Ζάιμπερτ, του εκπροσώπου της Μέρκελ. «Η Καγκελάριος δεν σχολιάζει τις ιταλικές εκλογές και δεν το έχει κάνει ούτε στο παρελθόν», είπε ο Ζάιμπερτ.

Το PD είναι επικεφαλής μιας κεντροαριστερής συμμαχίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης-25ης Φεβρουαρίου, αλλά με συρρικνούμενο προβάδισμα έναντι των συντηρητικών των οποίων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μόντι ηγείται ενός κεντρώου συνασπισμού που αναμένεται να καταλάβει την τέταρτη θέση, πίσω από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του οποίου ηγείται ένας κωμικός.

Ο Μόντι, πρώην τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορείται συχνά από αντιπάλους του ότι είναι τυφλό όργανο της Γερμανίας. Ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε χθες ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός σχεδιάζει να συνάψει μια μετεκλογική συμφωνία με το PD, «με τις ευλογίες της Μέρκελ».

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι, κατηγόρησε τον Μόντι ότι «σκέφτεται και ενεργεί σαν εκπρόσωπος της Μέρκελ», προσθέτοντας ότι «επαφίεται στους Ιταλούς να επιλέξουν την κυβέρνησή τους». Ο Μόντι απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, που είπε ότι θεωρεί «εσφαλμένες».

Παρ’ όλ’ αυτά, η ανησυχία στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κυβέρνηση ο επιρρεπής στα σκάνδαλα λαϊκιστής Μπερλουσκόνι έχει αποτελέσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.

«Για τα γερμανικά συμφέροντα και ολόκληρη την αρχιτεκτονική του ευρώ και της Ευρώπης, θα πρόκειται για ένα σκληρό χτύπημα», εκτίμησε ο Μίχαελ Στίρμερ, σύμβουλος του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, μιλώντας στην κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica σήμερα. «Εάν κέρδιζε ο Μπερλουσκόνι θα οδηγούσε το ευρώ στην καταστροφή μέσα σε λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλέσει, σύμφωνα με το κεντροαριστερής πολιτικής κατεύθυνσης περιοδικό L’Espresso, τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν τον δεξιό μεγιστάνα των ΜΜΕ που μετατράπηκε σε πολιτικό.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι αποτελεσματικός διαμορφωτής προεκλογικής στρατηγικής. Αλλά η συμβουλή μου προς τους Ιταλούς είναι να μην επαναλάβουν το σφάλμα που είχαν κάνει ήδη και να μην συνεχίσουν να τον ψηφίζουν», φέρεται ότι είχε πει ο συντηρητικός Σόιμπλε.

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε το περιεχόμενο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού, αλλά ήδη στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι κατήγγειλαν την «αλαζονεία» της γερμανικής κυβέρνησης.