Οι εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας των Παρισίων, του εμβληματικού καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, στις αρχές Απριλίου, είχαν προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο.

Με φόντο το «βέλος», το σήμα κατατεθέν του ναού, να καίγεται και να καταρρέει, οι γαλλικές αρχές προανήγγειλαν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αποκατάσταση της στέγης της Νοτρ Νταμ. Κι έτσι μικρότερα και μεγαλύτερα γραφεία και αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο βρήκαν την ευκαιρία για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Άλλες πιο mainstream κι άλλες πιο καινοτόμες, άλλες ρεαλιστικές κι άλλες σχεδόν αδύνατες, όλες έχουν στόχο να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή του κτίσματος – συμβόλου του Παρισιού, διατηρώντας ωστόσο τη συνοχή της ιστορίας της.

Ορισμένοι είχαν εκφράσει εξαρχής την επιθυμία η «νέα» Νοτρ Νταμ να είναι πιστό αντίγραφο της παλιάς, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της. Άλλοι είναι έτοιμοι να αντικρίσουν μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Σε έρευνα της εφημερίδας Le Figaro, το 55% των Γάλλων δηλώνει πως θέλει το βέλος να αποκατασταθεί στην αυθεντική μορφή του, ενώ υπέρ αυτής έχουν ταχθεί και πολλοί πολιτικοί.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριέστερ έχει ανακοινώσει πως η αποκατάσταση των ζημιών δεν θα είναι βιαστική. Οπότε πιθανώς να δούμε και πολλές προτάσεις ακόμα.

Μεταξύ πάντως αυτών που έχουν ήδη κυκλοφορήσει είναι οι παρακάτω:

Ο σχεδιαστής Mathieu Lehanneur προτείνει τη δημιουργία μιας φλόγας ύψους εκατό μέτρων, από ανθρακικές ίνες επικαλυμμένες με χρυσό. «Κάποιοι λένε πως θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε το βέλος όπως ήταν αρχικά. Άλλοι λένε πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο. Οπότε, ας σχεδιάσουμε ένα νέο, όπως ήταν πριν από οκτώ μέρες» γράφει στο Instagram.

Αποκατάσταση της στέγης της Νοτρ Νταμ «στο πλαίσιο περιβαλλοντικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης» προτείνει το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Nab, σχεδιάζοντας τη μετατροπή της σε θερμοκήπιο

Το γραφείο Vizum Atelier σημειώνει: «Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω 850 χρόνια ομορφιάς, αλλά είναι ώρα για την αναγέννηση της Νοτρ Νταμπ. Οι κατασκευαστές της, με το γοτθικό στιλ, επιχείρησαν να φτάσουν στα ουράνια, το ίδιο προσπάθησε και ο Le Duc τον 190 αιώνα. Τώρα μπορούμε να το πετύχουμε. Ένα φωτεινό στέμμα που θα συνδέει τον παράδεισο με τη γη». Η πρότασή του είναι η δημιουργία μιας ακτίνας φωτός που θα εκπέμπεται από τον νέο πυργίσκο και θα φτάνει στον ουρανό.

Το βελγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Myisis 3D έχει μία πρόταση που «συνδυάζει την παραδοσιακή κατασκευή, που δυστυχώς χάθηκε, απαντώντας όμως και στη φιλόδοξη πρόκληση της ανάπτυξης ενός νέου οράματος, βαθιά ριζωμένου στο παρόν. Ώστε η Νοτρ Νταμπ να μην ξαναποκτήσει μόνο την αυθεντική ομορφιά της και να συνεχίσει το ταξίδι της στον χρόνο αλλά και να παραμείνει ένα ισχυρό σύμβολο για τις μελλοντικές γενιές».

Το σχέδιό του είναι ένα… δάσος στη στέγη του ναού, αν και, όπως ξεκαθαρίζει, δεν έχει σκοπό να υποβάλλει ούτε καν να προωθήσει το σχέδιό αυτό, αλλά επιθυμεί απλώς να μοιραστεί με τον κόσμο το όραμά του.

Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Alexandre Fantozzi οραματίζεται τη νέα στέγη και το νέο βέλος της Παναγίας των Παρισίων φτιαγμένα εξολοκλήρου από βιτρό.

Διάφανο γυαλί προτείνει και ο Ρώσος αρχιτέκτονας Alexander Nerovnya. «Ας προστατεύσουμε κι ας βελτιώσουμε μαζί μια ιστορία. Το Παρίσι περιμένει ένα νέο διαμάντι, σχεδιασμένο να δίνει έμφαση στη σύγχρονη ομορφιά» σημειώνει.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster φαντάζεται το μελλοντικό βέλος ως μία πυραμίδα από κρύσταλλο και ανοξείδωτο ατσάλι.

Ίσως η πιο ρηξικέλευθη πρόταση είναι αυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου Ulf Mejergren Architects, που οραματίζεται μία πισίνα σε σχήμα σταυρού στη θέση της οροφής της Νοτρ Νταμ.

Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις βέβαια, πιο… εναλλακτικές από σχεδιαστικής και αισθητικής άποψης.