Τσαβούσογλου: Δεν θα καθυστερήσει η παράδοση των S-400

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οξυνθεί σημαντικά


ΚΟΣΜΟΣ
19:47
15/05/2019
Τσαβούσογλου: Δεν θα καθυστερήσει η παράδοση των S-400
1
loading

Η Τουρκία συζητεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οξυνθεί σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του NATO.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροπλάνων F-35, καθώς και την αγορά εκ μέρους της των αεροπλάνων αυτών, για τα οποία η Ουάσιγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεριωθούμενα αυτά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσιγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε σ' αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκρθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σ' αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσινγκτον τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Πρόχορος

  Πολλοί που γνωρίζουν καλά αυτά τα θέματα συμφωνούν ότι η πολιτική της Τουρκίας στα επίκαιρα θέματα είναι ''μια στο καρφί και μια στο πέταλο και ότι πετύχουμε''.
  Δηλαδή βλέποντας τις κινήσεις της Αμερικής, σχετικά με το σύμμαχο της Τουρκίας Ιράν, κάνει πίσω θέλοντας να δει τι θα γίνει τελικά. Αφού εκμεταλλεύτηκε δε τις προνομιακές τιμές Ιρανικού πετρελαίου και τα έσοδα από το ''εμπόριο'' χρυσού με τη Τεχεράνη , τώρα βλέποντας τις εξελίξεις δεν θα είναι καθόλου απίθανο να την αποκυρήξει.
  Παράλληλα βλέποντας ότι η Ρωσσία δεν την υποστηρίζει στην εγκαθίδρυση προτεκτοράτου της με τους Τουρκομάνους ''αντάρτες'' στη ΒΔ Συρία,διαρρέει πιθανή καθυστέρηση στη παραλαβή των S-400. Βέβαια στα πλαίσια της Τουρκικής πολιτικής, που αναφέραμε στην αρχή, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μας λέει ότι δεν θα καθυστερήσει η παραλαβή των S-400.
  Επίσης στο θέμα των γεωτρήσεων της Ανατ. Μεσογείου τώρα η Τουρκία δηλώνει,αν και καλυμμένα, ότι θα πρέπει τουλάχιστον οι αγωγοί της Ανατ. Μεσογείου να περάσουν από το έδαφος της . Εμείς λέμε, ώστε να μπορεί να τους χρησιμοποιεί για τις μελλοντικές διεκδικήσεις της.
  Τέλος αυτό που αναφέρεται στο άρθρο ότι « τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400 » πρέπει να είναι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας στο πλαίσιο της ''περήφανης'' πολιτικής του Ερντογάν εν όψει των εκλογών στην Πόλη. Δηλαδή ότι όλοι τους παρακαλάνε και τίποτα δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει