Οι γονείς ενός 10χρονου παιδιού με μια σπάνια πάθηση του δέρματος έχουν αναγκαστεί να τυπώσουν κάρτες που εξηγούν την κατάσταση του παιδιού τους, ώστε να καθησυχάζουν τον κόσμο και να γλιτώνουν από τα τρομαγμένα βλέμματα και τα πικρόχολα σχόλια στον δρόμο.

Ο Jack Oldacres πάσχει από μια ασθένεια που κάνει το δέρμα του κατακόκκινο. Είναι τόσο σπάνια που μόλις 1 στα 3 εκατ. ανθρώπους μπορεί να την εμφανίσει. Ο κακός κόσμος το αποκαλεί «Σατανά» και οι online επιθέσεις δεν λείπουν. Γι’ αυτό και τύπωσαν αυτές τις καρτούλες οι Daniel και Julie Oldacres από το Νούνιτον της Αγγλίας, μπας και γλιτώσουν το παιδί τους από την ντροπή που νιώθει.

Το ζευγάρι είναι αναγκασμένο να περιποιείται για δύο ώρες τη μέρα την επιδερμίδα του μικρού, καθώς δεν πρέπει με τίποτα να μολυνθεί. Και το στρες που βιώνουν όλοι από τη μοχθηρία του κόσμου δεν βοηθά σίγουρα κανέναν.

«Οι γονείς απομακρύνουν βιαίως τα παιδιά τους από κοντά του και είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε αποκλειστικά σε ‘‘ασφαλή’’ μέρη, εκεί δηλαδή όπου το προσωπικό μάς ξέρει», λέει ο 41χρονος πατέρας, «μας στραβοκοιτούν και μας ρωτούν αν τον έχουμε κάψει».

«Για ένα μεγάλο διάστημα, με πλήγωνε και με έκανε να νιώθω λυπημένος», λέει ο μικρούλης, «έχω όμως μια πραγματικά καλή ομάδα φίλων που με βοηθά. Είμαι τόσο φυσιολογικός όσο και κάθε άλλος». Η οικογένεια προσπαθεί να διατηρήσει την αισιοδοξία της και να χαρίσει στον μικρό μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κανονικότητα, μόνο που οι επιθέσεις και τα στραβά βλέμματα παραείναι πολλά για να περάσουν στα ψιλά.

«Οι άνθρωποι μας ρωτούν ακόμα και αν είναι κούκλα», λέει ο πατέρας. «Οι άνθρωποι τον κοιτούν άσχημα και προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, αλλά μου ραγίζει την καρδιά», λέει η 47χρονη μητέρα, «δεν τον καλούν σε πολλά μέρη και όταν πηγαίνουμε διακοπές, καλύπτεται για να μην τον βλέπουν»…