Απρόθυμοι εμφανίζονται οι Δημοκρατικοί να αμφισβητήσουν επίσημα κατά την περίοδο αυτή την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διοχετεύοντας τον θυμό τους, στον αμέσως επόμενο πολιτικό στόχο: τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Όπως σχολιάζει το «Politico» και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φαίνεται ότι εξελίσσεται στον πιο πρόσφορο πολιτικό στόχο για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς τον έχουν κλητεύσει για να καταθέσει, προετοιμάζονται να του καταλογίσουν περιφρόνηση έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιδιώκουν να αναμετρηθούν δικαστικά μαζί του, ενώ έχουν ζητήσει την παραίτησή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ποινικά εναντίον του, αναφέροντάς τον, στο ίδιο του το υπουργείο.

«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» δήλωσε ο Δημοκρατικός Τεντ Λιου, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο ο υπουργός Δικαιοσύνης να γίνει αρνητικό σημείο αναφοράς της διαδικασίας που ακολουθεί το υπουργείο του.

Οι πολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται στην Ουάσινγκτον κατά τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνουν ότι οι Δημοκρατικοί, ενώ έχουν εξαγριωθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είναι απροετοίμαστοι να αμφισβητήσουν επίσημα την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του (impeachment), στρέφονται άμεσα κατά του Μπαρ που δέχεται τα πολιτικά πυρά τους, σε όλα τα επίπεδα.

Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής που ασκείται από τους Δημοκρατικούς στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, βρίσκονται οι χειρισμοί του στην διαχείριση του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η έρευνα φέρεται να έχει εντοπίσει με μεθοδικό τρόπο, την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, αλλά και την ίδια την διεξαγωγή της έρευνας, αρκετές φορές.

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες περιορισμού της οργής των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να μην αμφισβητηθεί τώρα επίσημα η δυνατότητα του προέδρου Τραμπ να ασκεί τις προεδρικές του εξουσίες, δήλωσε χθες στους Δημοκρατικούς συναδέλφους της, ότι η ίδια πιστεύει πως ο Μπαρ διέπραξε «έγκλημα» όταν κατέθεσε σε μία επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο μήνα.

Με την τοποθέτησή της, αυτή, η Πελόζι ενεργοποίησε ένα νέο μέτωπο πολιτικής επίθεσης των Δημοκρατικών σε βάρος του Μπαρ.

Ωστόσο, η Πελόζι φέρεται να διαφοροποιεί την θέση της και να μεταθέτει γι’ αργότερα την διαχείριση της υπόθεσης Μπαρ από τους Δημοκρατικούς ηγέτες των επιτροπών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αφήνουν να εννοηθεί δηλώσεις βοηθών της.

Από την άλλη μεριά, η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ότι ο Μπαρ θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες για την συμπεριφορά του.

Η δήλωση της Πελόζι για την διάπραξη «εγκλήματος» από τον Μπαρ προκάλεσε την αιχμηρή απάντηση μιας εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία χαρακτήρισε την δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ως «απερίσκεπτη, ανεύθυνη και λανθασμένη».

Ο προκάτοχος του Μπαρ στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποτέλεσε ένας από τους στόχους της έρευνας του Μάλερ για το ενδεχόμενο διάπραξης ψευδορκίας στο Κογκρέσο και κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του.

Ωστόσο, ο Μάλερ στο πόρισμά του αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο Σέσιονς ήταν «ηθελημένα αναληθής» αναφορικά με τα όσα είχε δηλώσει στην Γερουσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ άφησε να εννοηθεί ότι έχει την πρόθεση να δώσει στον Μπαρ μία ή δύο ημέρες, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Δημοκρατικών, παρά την αρνητική στάση που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας, προκειμένου ο Μπαρ να κατηγορηθεί για περιφρόνηση έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι την 8η Μαΐου, μετά από σχετική κινητοποίηση της Επιτροπής Δικαιοσύνης στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

«Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας στο όνομα του αμερικανικού λαού, ώστε να διασφαλίσουμε, μετά την λήξη της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ, ότι έχουμε μία δυνατή δημοκρατία να παραδώσουμε στα παιδιά μας, όπως παραδόθηκε σε εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νάντλερ.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν ότι ο Μπαρ έχει ηγηθεί προσπάθειας συγκάλυψης, αποκλείοντας δημόσια το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ κι ενώ κρατάει μυστικές για περίπου έναν μήνα τις λεπτομερείς αποδείξεις που συγκέντρωσε ο Μάλερ.

Ο Μπαρ περιφρόνησε προχθές την προθεσμία που του είχαν δώσει οι Δημοκρατικοί για την δημοσιοποίηση του πορίσματος του Μάλερ στο σύνολό του, αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων που το υποστηρίζουν, ενώ ο ίδιος δεν εμφανίστηκε χθες, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να συζητήσει τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ, εκφράζοντας τα παράπονά του για το σχέδιο των Δημοκρατικών να χρησιμοποιήσουν εξωτερικούς δικηγόρους για να του κάνουν ερωτήσεις.

«Αυτό που βιώνουμε είναι η αργή απώλεια της δημοκρατίας μας και μπορούμε είτε να το αφήσουμε να συμβεί, είτε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να το αποτρέψουμε» δήλωσε για τον Μπαρ το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις από τη Νέα Υόρκη, που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν θα επιτρέψουμε την λογική μιας προεδρικής δικτατορίας να επικρατήσει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος έχει οργανώσει επιθετική εκστρατεία προκειμένου να αντεπιτεθεί στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέσω της υπεράσπισης του Μπαρ, αλλά και καλώντας τόσο τον Νάντλερ, όσο και τον πρόεδρο της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ να παραιτηθούν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για την διαχείριση ζητημάτων εποπτείας Στίβεν Γκρουβς είχε τηλεφωνική διάσκεψη με υποστηρικτές του Τραμπ, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης που έδωσε ο Μπαρ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, προχθές υποστηρίζοντας ότι κανένας Δημοκρατικός δεν κατόρθωσε να «του πετάξει το γάντι» σύμφωνα με πηγή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε στην τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης εγκωμιάζοντας την παρουσία του Μπαρ στην Γερουσία και δηλώνοντας ότι «έκανε φανταστική δουλειά».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για την παραίτηση του Μπαρ. «Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, είναι ένα εξαιρετικό νομικό μυαλό. Ο ίδιος τα πήγε φανταστικά καλά, σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικοί σε νομικά ζητήματα, ακόμη κι αυτοί που δεν συμπαθούν τον Μπαρ, έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ενεργοποίησης διαδικασίας με στόχο την καταδίκη του Μπαρ για την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.