Υπό τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των κατοίκων, κυβερνητικά στρατεύματα και στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας, εισήλθαν χθες στην πόλη Ανσόγκο, στο βόρειο Μάλι, η οποία επί μήνες βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών.

Χθες το πρωί αναχώρησε από την περιοχή Γιάσεν, στην μεθόριο του Νίγηρα με το Μαλί, μια οχηματοπομπή με περισσότερα από εκατό θωρακισμένα, ημιφορτηγά και 4Χ4 με πολυβόλα, η οποία έφτασε νωρίς το απόγευμα στην Ανσόνγκο, όπως μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί απέναντι από τα διοικητικά κτίρια της πόλης, τα οποία οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Mujao είχαν μετατρέψει σε αρχηγείο τους.

Τα κτίρια αυτά είχαν βομβαρδιστεί από γαλλικά αεροσκάφη τη νύχτα της 23ης προς την 24η Ιανουαρίου.

Στις 26 Ιανουαρίου, εξάλλου, ο στρατός του Μάλι και οι γαλλικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο της Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην οποία μεταφέρθηκαν αργότερα αεροπορικώς από την Νιαμέι στρατιώτες του Νίγηρα και του Τσαντ.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα την αποστολή στο Μαλί 20 στρατιωτικών εκπαιδευτών, στο πλαίσιο μιας αποστολής της Ε.Ε. υποστήριξης του στρατού του Μάλι κατά των ισλαμιστικών ομάδων.

Η πολωνική αποστολή, η οποία θα πρέπει να λάβει τώρα το πράσινο φως και από τον πρόεδρο της χώρας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, «θα εργαστεί από τις 16 Φεβρουαρίου ως το τέλος του 2013» στο Μάλι, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει την πολωνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αποστολή για την παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης (EUTM) στο Μαλί κατά την επίσκεψή του χθες στο Παρίσι.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτήν την επιχείρηση, η οποία είναι μια ομαδική επιχείρηση», δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Τουσκ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η σταθερότητα αυτής της περιοχής είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου», τόνισε.