Η γαλλική αστυνομία ερεύνησε την οικία ενός πρώην συνεργάτη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της έρευνας για τον ρόλο της στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Η αστυνομία ερεύνησε την οικία του Μπερνάρ Ταπί, αλλά και του Στεφάν Ρισάρ, νυν προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου της France Telecom και πρώην διευθυντή του γραφείου της Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2007-2011), όπως έγινε γνωστό από πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και η οποία επιβεβαιώνει μια πληροφορία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Monde.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από την οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της υπόθεσης για τη διένεξη μεταξύ του Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais.

Το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Λαγκάρντ είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του επιχειρηματία.

Ο Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο προσωπικός του φίλος Νικολά Σαρκοζί.

Τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR), του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να διαλευκανθεί ο ρόλος της στην υπόθεση αυτή.