Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν τη Δευτέρα στους 14 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επεκτείνει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, εξ αιτίας της εκτόξευσης πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει το κείμενο που συντάχθηκε μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, να υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν το σχέδιο ψηφίσματος σήμερα αφού έλαβαν τη συγκατάθεση της Κίνας », είπε ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη. «Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη », συμπλήρωσε .

Αμέσως μετά την εκτόξευση του πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως, καταδικάζοντας με μια απλή δήλωση τη Βόρεια Κορέα και αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση «κατάλληλης απάντησης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζονται από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, πίεσαν για την έγκριση νέων αυστηρών κυρώσεων, ενώ η Κίνα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει «συνετή» αντίδραση.

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος είναι συμβιβαστική λύση, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο θέλουν ένα κείμενο που θα εγκριθεί πριν αναλάβει η Νότια Κορέα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, στις αρχές Φεβρουαρίου, εξήγησαν οι διπλωμάτες.

Η εκτόξευση του πυραύλου ο οποίος έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, ως μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.