Ο αλγερινός στρατός απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους που κρατούνταν στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας στην Αλγερία κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε κατά των ενόπλων ισλαμιστών, μετέδωσε το αλγερινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Οι απελευθερωθέντες διασώθηκαν από ελικόπτερα του στρατού που πέταξαν πάνω από το συγκρότημα, σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων.

«Μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες μονάδες ξεκίνησαν μια απόπειρα να πάρουν δια της βίας τον έλεγχο των εγκαταστάσεων», είχε δηλώσει νωρίτερα, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI, φερόμενος ως εκπρόσωπος των ισλαμιστών, ο οποίος απείλησε ότι οι θα «σκοτώσουμε όλους τους ομήρους αν οι αλγερινές δυνάμεις καταφέρουν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, 34 ξένοι όμηροι σκοτώθηκαν και 7 εξακολουθούν να ζουν μετά την αεροπορική επιδρομή των Αλγερινών.

Εξάλλου, το Δουβλίνο ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε και είναι «σώος και αβλαβής» ένας από τους ομήρους που κατάγεται από την βρετανική Βόρεια Ιρλανδία .

Εξάλλου η βρετανική εταιρεία BP, η οποία εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αυτές εξόρυξης φυσικού αερίου μαζί με την νορβηγική Statoil και την αλγερινή Sonatrach, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει από την Αλγερία «ομάδα μη απαραίτητου προσωπικού» της.

«Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη» στις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας, τον έλεγχο των οποίων προσπαθούν να ξαναπάρουν οι αρχές, προσθέτει η BP σε ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη θυμάτων.

Ταυτοχρόνως το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS είχε μεταδώσει ότι 4 ξένοι όμηροι, ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης, απελευθερώθηκαν από τον στρατό κατά την επιχείρησή του κατά των ισλαμιστών.

Το ANI είχε διευκρινίσει ότι οι 7 ξένοι όμηροι που επέζησαν είναι «τρεις Βέλγοι, δύο Αμερικανοί, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός».

Οι απαγωγείς είχαν δηλώσει χθες ότι κρατούν περίπου 40 ξένους ομήρους.