Ο Κλούνεϊ χαιρέτισε την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν

Επικριτικός απέναντι στον στρατηγό που ανέλαβε την εξουσία ο πασίγνωστος ηθοποιός


ΚΟΣΜΟΣ
1:29
12/04/2019
Ο Κλούνεϊ χαιρέτισε την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν
1
loading

Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και χρόνια καταγγέλλοντας τα εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, χαιρέτισε την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πρώτο, διστακτικό βήμα προς την αληθινή αλλαγή», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να «καταστραφεί» όλο το σύστημα.

«Οι Σουδανοί ανέμεναν αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Τζον Πρέντεργκαστ. Οι δυο τους έχουν ιδρύσει την οργάνωση The Sentry που ειδικεύεται στις έρευνες για τους «εγκληματίες πολέμου» στην Αφρική και ιδίως στο Νταρφούρ του Σουδάν, όπου από το 2003 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι.

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ, που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και 30 χρόνια, ανατράπηκε σήμερα με στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά τη λαϊκή εξέγερση, και αντικαταστάθηκε από ένα «στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο» για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Κλούνεϊ και ο Πρέντεργκαστ τονίζουν ότι «η ανατροπή του ηγέτη ενός βίαιου και διεφθαρμένου συστήματος χωρίς την καταστροφή του ίδιου του συστήματος δεν επαρκεί».

«Τα επόμενα βήματα είναι κρίσιμα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει κάθε υποστήριξη ώστε η μετάβαση να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων και να τους περιλαμβάνει όλους και ο μελλοντικός πρόεδρος του Σουδάν να αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού», επέμειναν.

Ο Κλούνεϊ, που είναι γνωστός για την πολιτική και ανθρωπιστική δράση του, εκτιμά επίσης ότι ο Μπασίρ θα πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, είχε εκδώσει από το 2009 ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπασίρ.

Ο ηθοποιός υπενθύμισε επίσης ότι «στον στρατηγό που ανέλαβε την εξουσία» με το πραξικόπημα, ο Αουάντ Άχμεντε Μπεναούφ, είχαν επιβληθεί κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ «επειδή ενορχήστρωσε εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, όπως και Ομάρ αλ Μπασίρ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χαχα

    ....Ανατροπή.... Ενα τουρκικό όμως ρητό λεει οτι αυτός που ερχεται μας κανει να αναζητούμε αυτόν που έφυγε . Ιδωμεν λοιπόν ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει