Η απειλή για επιθέσεις και για απαγωγές που σχετίζονται με την κατάσταση στο βόρειο Μαλί εντείνεται παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική δράση της Γαλλίας και η απειλή αυτή επεκτείνεται σε όλη τη γεωγραφική ζώνη του Σάχελ, ανέφερε υπό τύπον «οδηγίας» στον ιστότοπό του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης από την άποψη της ασφάλειας στο Μαλί, η απειλή για απαγωγές και επιθέσεις εντείνεται ακόμα και τώρα με ιδιαίτερες διαστάσεις στη γεωγραφική ζώνη του Σάχελ. Κάτω από τέτοιες περιστάσεις, συνιστάται έντονα στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν να εκτίθενται σε κινδύνους», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ.

«Όσοι Γάλλοι πολίτες βρίσκονται τώρα Σάχελ ας γνωρίζουν ότι άμεσα και συγκεκριμένα η ζωή τους εκτίθεται σε κίνδυνο.

Κανένα φυσικό πρόσωπο, οργάνωση, ή ομάδα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών», υπογραμμίζεται.

Στο Βόρειο Νίγηρα, στην ανατολική Μαυριτανία καθώς και σε όλο το Μαλί οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες, στην παρούσα χρονική φάση, κατά την ίδια πηγή.

«Οι Γάλλοι θα πρέπει να μετακινούνται με τη μεγίστη δυνατή επιφυλακτικότητα και οι μετακινήσεις τους να είναι σαφώς περιορισμένες», ενώ τους συνιστάται να διατηρούν επαφή με τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης, του Τσαντ, της Νιγηρίας, αλλά και τις διπλωματικές αποστολές της ίδιας της Γαλλίας.

Στους λειτουργούς του Τύπου που θα μεταβούν στο Μαλί απευθύνεται η προτροπή να βρίσκονται σε εγρήγορση, να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις επιτόπου, να συμμορφώνονται προς τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι, της πρεσβείας της Γαλλίας στο Μπαμακό και, γενικώς, στα κελεύσματα των γαλλικών αρχών.