Νέες διεθνείς διαστάσεις πήρε χθες η κρίση στο Μάλι μετά τη σύλληψη πολλών ομήρων σε εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία ως αντίποινα για την αεροπορική και χερσαία επιχείρηση της Γαλλίας εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι.

«Για μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ζωή των ομήρων και η ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των εμπλεκόμενων χωρών», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες βρίσκονται ανάμεσα στους 41 ξένους που απήχθησαν από το εργοστάσιο στο Τιγκαντουρίν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός σκοτώθηκαν και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσαν οι αλγερινές αρχές. Επίσης 150 αλγερινοί εργαζόμενοι στο γαλλικό όμιλο CIS Catering κρατούνται σε εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η αλγερινή Sonatrach.

Την ευθύνη της επίθεσης και της απαγωγής ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Υπογράφοντες με Αίμα», απαντώντας «στην σταυροφορία των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι», σύμφωνα με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Alakhbar. Οι «Υπογράφοντες με Αίμα» είναι το όνομα που έδωσε ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ στους μαχητές του. Ο Μπελμοχτάρ απομακρύνθηκε πρόσφατα από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ.

«Επιβεβαιώνουμε πως οι όμηροι είναι περισσότεροι από σαράντα σταυροφόροι, ανάμεσά τους 7 Αμερικανοί και δύο Βρετανοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση των απαγωγέων οι οποίοι ζητούν πρώτα απ’ όλα να σταματήσει κάθε επίθεση εναντίον των δικών τους στο Μάλι.

Όπως δήλωσε γάλλος όμηρος σε επικοινωνία του με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, υπάρχουν επίσης όμηροι από τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Δουβλίνο και ο νορβηγικός Τύπος αναφέρουν ότι πολίτες των χωρών τους απήχθησαν χθες.

Η ισλαμιστική οργάνωση επισημαίνει πως «η Αλγερία επελέγη ως στόχος επειδή δεν γίνεται αποδεκτή η ταπείνωση του αλγερινού λαού από την απόφαση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Αλγερίας».