Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε πιέσεις για την επαναφορά του μέτρου του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, αλλά και του κλεισίματος της συνοριακής διάβασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού στο Ελ Πάσο, καθώς η διαμάχη του με την αποχωρούσα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν κλιμακώνονταν, σύμφωνα με το CNN.

Σε συνάντηση που έγινε πριν από δύο Πέμπτες στο Οβάλ Γραφείο, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και της Νίλσεν, του υπουργού των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, των υψηλόβαθμων συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, Μερσέντες Σλαπ, Νταν Σκαβίνο, του δικηγόρου του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνι, αλλά και άλλων αξιωματούχων, ο πρόεδρος Τραμπ «ήταν έξαλλος και οργισμένος, λέγοντας ότι η συνοριακή ασφάλεια ήταν το ζήτημα» για τον ίδιο, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στη Νίλσεν και στον Πομπέο να κλείσουν τη συνοριακή είσοδο στο Ελ Πάσο, την επόμενη ημέρα το μεσημέρι (Παρασκευή, 22 Μαρτίου).

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπήρχε κατά τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρούσε στο κλείσιμο και άλλων σημείων συνοριακής διέλευσης.

Η Νίλσεν από την πλευρά της είχε υποστηρίξει ότι αυτό θα ήταν μία κακή ή ακόμη και μία επικίνδυνη ιδέα, τονίζοντας ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρεπουμπλικάνος Γκρεγκ Άμποτ, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια πρότεινε την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου που προέβλεπε την επιβράδυνση της διαδικασίας εισόδου από τα σημεία συνοριακού ελέγχου.

Η Νίλσεν υποστήριξε επίσης, ότι στην περίπτωση που έκλειναν όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσης θα διακόπτονταν το νόμιμο εμπόριο, αλλά και οι νόμιμες επισκέψεις τουριστών, ενώ οι μετανάστες θα πήγαιναν πίσω από τα σημεία νόμιμης εισόδου.

Σύμφωνα με δύο πηγές που ήταν παρούσες στην ίδια αίθουσα, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει».

Εναλλακτικά, ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι φάνηκε ότι μπόρεσε να μιλήσει στον πρόεδρο Τραμπ, πέρα από την πιθανότητα κλεισίματος του σημείου συνοριακής εισόδου στο Ελ Πάσο.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ζητούσε επίμονα την λήψη άλλων μέτρων από την κυβέρνησή του, όπως η άρνηση εισόδου σε όσους αιτούνται άσυλο.

Από τη μεριά της, η Νίλσεν προσπαθούσε να εξηγήσει στον πρόεδρο Τραμπ ότι η νομοθεσία περί χορήγησης ασύλου που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ επιτρέπει στους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να έρθουν στις ΗΠΑ και να διεκδικήσουν την είσοδό τους.

Η Νίλσεν απευθύνθηκε στο νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για να εξετάσει αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νόμου, ενώ αυτός της απάντησε ότι η ανάγνωση που είχε η ίδια για τον νόμο ήταν σωστή.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, αλλά ούτε και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανταποκρίθηκαν σε επίσημα αιτήματα σχολιασμού για τη συνάντηση αυτή.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφτηκε την πόλη Γκαλέξικο στην Καλιφόρνια, όπου και δήλωσε: «Είμαστε γεμάτοι, το σύστημά μας είναι γεμάτο, η χώρα μας είναι γεμάτη, δεν μπορούν να έρθουν μέσα! Η χώρα μας είναι γεμάτη, τι μπορείτε να κάνετε; Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άλλους, η χώρα μας είναι γεμάτη. Συγνώμη, δεν μπορείτε να έρθετε. Είναι πολύ απλό».

Παρασκηνιακά, σύμφωνα με τις δηλώσεις δύο πηγών στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους συνοριακούς πράκτορες να επιτρέπουν την είσοδο στους μετανάστες. «Να τους λέτε ότι δεν μπορούμε», είπε. «Στην περίπτωση που οι δικαστές σας προκαλούν προβλήματα, να λέτε: Συγνώμη δικαστή. Δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχουμε τον χώρο».

Μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου από την αίθουσα, οι συνοριακοί πράκτορες ζήτησαν περισσότερες συμβουλές από την ηγεσία τους, που τους απάντησε ότι δεν τους δίνει αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τονίστηκε στους πράκτορες ότι αν ενεργήσουν όπως τους είπε ο πρόεδρος Τραμπ, τότε, αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη. «Πρέπει να τηρήσετε τον νόμο», ήταν η απάντηση της ηγεσίας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο CNN ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο ο πρόεδρος Τραμπ ασκούσε πιέσεις στη Νίλσεν για την εφαρμογή μιας πιο ευρείας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στα ζητήματα της μετανάστευσης, πέρα από την πολιτική που είχε ενεργοποιήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς και είχε απενεργοποιηθεί από τον Τραμπ, όταν ασκήθηκε κριτική.

Η πολιτική αυτή προέβλεπε την άσκηση διώξεων κατά των μεταναστών που περνούσαν τα σύνορα παράνομα, με συνέπεια τον χωρισμό των γονέων μεταναστών από τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, ο πρόεδρος Τραμπ ζητούσε τον χωρισμό των οικογενειών, ακόμη και στην περίπτωση που έφταναν σε ένα νόμιμο σημείο συνοριακής εισόδου και ζητούσαν νόμιμα άσυλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε τον χωρισμό των οικογενειών, ακόμη και αν αυτές είχαν συλληφθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι ο χωρισμός των οικογενειών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη μετανάστευση.

Πηγές δήλωσαν στο CNN ότι η Νίλσεν προσπαθούσε να εξηγήσει ότι δεν μπορούν να επαναφέρουν την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, εξαιτίας δικαστικών προκλήσεων, ενώ τα στελέχη του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν επίσης να εξηγήσουν ότι θα προκαλούσε μία απρόβλεπτη καταστροφή στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων.

«Αυτό που θέλει, είναι να χωρίσει τις οικογένειες», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Προχθές το βράδυ, στον δεύτερο όροφο της Ανατολικής Πτέρυγας στην κατοικία του Λευκού Οίκου και σε μία αίθουσα που ονομάζεται κίτρινη οβάλ, συναντήθηκαν η Νίλσεν, ο Μαλβέινι και ο πρόεδρος Τραμπ. Η Νίλσεν προσπάθησε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εξέλιξη της κατάστασης. Το σχέδιο αυτό ήταν νόμιμο ακολουθώντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε στην ίδια: «Αυτό δεν δουλεύει», ενώ η Νίλσεν δεν διαφώνησε.

«Στο τέλος της ημέρας», σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, «ο πρόεδρος αρνείται να καταλάβει ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διέπεται από νόμους».

Από την άλλη μεριά, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα κατά τους τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί στα μεγαλύτερα επίπεδα της τελευταίας και πλέον δεκαετίας.

Στη διάρκεια της υπουργίας της Νίλσεν, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών επιλογών για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης προς τα αμερικανικά σύνορα, παρατηρώντας ταυτόχρονα την συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των συλλήψεων παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ και κατά μήκος της νότιας συνοριακής γραμμής.

«Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν θα αποχωρήσει από τη θέση της και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες της», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Κέβιν ΜακΑλίναν, ο σημερινός Επίτροπος Τελωνειακής και Συνοριακής Ασφάλειας, θα είναι ο νέος υπηρεσιακός υπουργός», στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. «Πιστεύω ότι ο Κέβιν θα κάνει καλή δουλειά!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Νίλσεν επέβλεψε την εφαρμογή της επίμαχης ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ για το πρόβλημα της μετανάστευσης για μία σειρά από κινήσεις. Μεταξύ αυτών και ο χωρισμός χιλιάδων οικογενειών μεταναστών στη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η 46χρονη υπουργός είχε λάβει την έγκριση του διορισμού της στην ηγεσία του DHS, τον Δεκέμβριο του 2017.

Σχεδόν από την έναρξη της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων της βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης σκληρής κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ, μετά την καταγραφή της ανοδικής τάσης στην παράνομη μετανάστευση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ.

Καθώς ένα κύμα οικογενειών παράνομων μεταναστών έφτανε από την Κεντρική Αμερική στα νότια σύνορα των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες, ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου για την απόδοση της υπουργού στην άσκηση των καθηκόντων ηγεσίας της, όλο και αυξάνονταν.

Η είδηση για την αποχώρηση της Νίλσεν ήρθε στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας στην Ουάσινγκτον, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε απροσδόκητα η απόσυρση της υποψηφιότητας του Ρόναλντ Βιτιέλο για την διεύθυνση της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης (ICE).

Ο Βιτιέλο που είναι για χρόνια στέλεχος της Υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει την έγκριση του διορισμού του από μία επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ ήταν απαραίτητη η έγκριση του διορισμού του και από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Νίλσεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Βιτιέλο πριν από δύο εβδομάδες, εκφράζοντας ωστόσο την διαφωνία της σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Νομίζω ότι κωλυσιεργώντας στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου για την ηγεσία της υπηρεσίας ICE η ίδια θεωρούσε ότι θα κέρδιζε χρόνο, προκειμένου να επανεξεταστεί νομικά η απόφαση αυτή [για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βιτιέλο]», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι η Νίλσεν είχε αιφνιδιαστεί από την απόφαση για την απόρριψη της υποψηφιότητας του Βιτιέλο.

«Στο τέλος της ημέρας είχε συσσωρευτεί εκνευρισμός και στις δύο πλευρές», δήλωσε η ίδια πηγή στο «Politico».

Αρκετά ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αντικατάσταση της Νίλσεν στο DHS.

Μεταξύ αυτών, του υπουργού Ενέργειας και του πρώην κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, αλλά και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας Βιρτζίνια, Κεν Κουτσινέλι. Για τους δύο υποψηφίους έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Παράλληλα συζητείται και το όνομα του Εμίλιο Γκονζάλες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του DHS.

Ο Γκοντζάλες έχει διατελέσει διευθυντής των Υπηρεσιών Μετανάστευσης των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.