Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα συγκλονισμένη από την εκτέλεση δι΄ αποκεφαλισμού χθες, στη Σαουδική Αραβία μιας οικιακής βοηθού από τη Σρι Λάνκα η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο του βρέφους που φρόντιζε.

«Μου προκαλεί ιδιαίτερη κατάπληξη η ανακοίνωση της εκτέλεσης της Ριζάνα Ναφίκ στη Σαουδική Αραβία. Η Ε.Ε. είχε ζητήσει επανειλημμένα η ποινή αυτή να μεταβληθεί», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Η νεαρή οικιακή βοηθός, η οποία κατηγορήθηκε ότι στραγγάλισε το μωρό της εργοδότριάς της μετά τον καβγά που είχαν, ήταν «πιθανώς ανήλικη τη στιγμή του εγκλήματος», επισημαίνει ακόμα η κ. Άστον.

«Αναγνωρίζω τη βαρύτητα του εγκλήματος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι η απώλεια αυτή μπορεί να αντικατασταθεί με τον θάνατο της Ριζάνα Ναφίκ», επισήμανε η Άστον υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. αντιτίθεται στη θανατική ποινή «σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περίσταση».

Είναι η δεύτερη εκτέλεση δια αποκεφαλισμού στη Σαουδική Αραβία από τις αρχές του έτους μετά από αυτήν στις 8 Ιανουαρίου ενός Σύρου που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών.

Το Human Rights Watch (HRW), η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη είχε ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής εν αναμονή της εξεύρεσης μιας συμφωνίας με την οποία οι γονείς του θύματος θα έδιναν συγχώρεση στην οικιακή βοηθό με αντάλλαγμα μια χρηματική αποζημίωση, σύμφωνα με την αρχή της σαρία (ισλαμικού νόμου) που ονομάζεται «τιμή αίματος».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθύμιζε ότι ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα είχε στείλει στις 6 του μηνός σχετική επιστολή στο βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ζητώντας μια συμφωνία με εξωδικαστικό διακανονισμό με την οικογένεια του θύματος. Ο βιασμός, ο φόνος, η αρνησιθρησκεία, η ένοπλη ληστεία και η διακίνηση ναρκωτικών επισύρουν την ποινή του θανάτου στη Σαουδική Αραβία που εφαρμόζει αυστηρά τη σαρία.Το 2012 76 άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.