Τα χειρότερα για το ευρώ έχουν περάσει, το πρόβλημα όμως της υπερχρέωσης των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχει ξεπεραστεί, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στην Die Welt. Παράλληλα διαμηνύει στον ευρωπαϊκό νότο ότι η ΕΕ «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ζητώντας από τη Λευκωσία μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό κλάδο. Υπογραμμίζει, πάντως, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της μεγαλονήσου από το ζώνη του ευρώ, προεξοφλώντας την ικανοποίηση του αιτήματος δανειακής στήριξής της.

Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη», τονίζει ακόμα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, και επισημαίνει ότι θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. «Τότε η Ε.Ε. θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση», σημειώνει ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Παράλληλα, ο Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει τον ισχυρισμό που θέλει την Ε.Ε. διασπασμένη σε Βορρά και Νότο και διευκρινίζει ότι «οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών».

Για να θεμελιώσει την άποψη του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ως παράδειγμα την υιοθέτηση των «ευρωομολόγων» που προτείνει ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανοσυά Ολάντ, και την οποία στηρίζει η γερμανική κεντροαριστερή αντιπολίτευση. «Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι μια κρίση χρέους δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει διευκολύνοντας τη δημιουργία χρέους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε.

Σε ότι αφορά την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επαναλαμβάνει το «όχι» του σε ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το καθεστώς προετοιμάζεται για τη χρήση χημικών όπλων ενάντια στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Βεστερβέλε υποστηρίζει ότι η διαδικασία διάβρωσης του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζεται με αυξανόμενη ταχύτητα. «Αυτό ενισχύει τις ελπίδες μας και τις ελπίδες των Σύρων πως σύντομα θα τερματιστεί η εποχή του Άσαντ και ότι θα καταστεί δυνατή μια νέα αρχή για τη Συρία υπό την ηγεσία του εθνικού συνασπισμού», σημειώνει καταλήγοντας ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.