Ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από τρεις μήνες έως και 17 χρόνια επέβαλε δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε 40 Κούρδους ακτιβιστές, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Πρόκειται για την πρώτη – και ιδιαίτερα αυστηρή – απόφαση, στο πλαίσιο μιας σειράς διώξεων εναντίον στελεχών της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK),

Οι 40 καταδικασθέντες, όλοι από την επαρχία Σιρνάκ, είχαν συλληφθεί το 2009 σε μια μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στους εισαγγελείς εκατοντάδες Κούρδους (ή και χιλιάδες, σύμφωνα με κουρδικές οργανώσεις).

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων θεωρείται από τις τουρκικές αρχές η πτέρυγα του PKK η οποία είναι αρμόδια για την δράση στις πόλεις.

Η Άγκυρα κατηγορεί την KCK ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κράτος στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν και ότι το αποπειράται δημιουργώντας μια διοικητική δομή παράλληλη με τους επίσημους θεσμούς.

Διάφορες δίκες βρίσκονται σε διάφορα στάδια σε πολλές τουρκικές πόλεις με στόχο τις «βιτρίνες» του PKK, που είναι, σύμφωνα με τις αρχές, μέσα ενημέρωσης, δικηγορικά γραφεία και πολιτικά κόμματα.

Η απόφαση ακολούθησε την επιβεβαίωση, την Τρίτη, από τον Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι υφίσταται μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, με σκοπό τον αφοπλισμό των ανταρτών.