Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι από τη Μοζαμβίκη

Φόβους για χίλια θύματα εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας


ΚΟΣΜΟΣ
12:36
21/03/2019
Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι από τη Μοζαμβίκη
loading

Τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη από τον πανίσχυρο κυκλώνα Ιντάι, ενώ ακόμα 15.000 άνθρωποι- ορισμένοι βαριά άρρωστοι, έχουν ανάγκη διάσωσης. Ο πρόεδρος της χώρας Φιλίπε Νιούσι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από χθες και ανακοίνωσε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000.

Με τα νερά από τις πλημμύρες να έχουν αρχίσει να υποχωρούν η προτεραιότητα τώρα είναι η διανομή τροφίμων και άλλων προμηθειών παρά η απομάκρυνση των πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές, παρότι μια τέτοια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέλσο Κορέια.

«Η μεγαλύτερη μάχη είναι με τον χρόνο» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να σώσουν ζωές και εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

Πριν από μια εβδομάδα, ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε την πόλη - λιμάνι Μπέιρα με ανέμους που είχαν ταχύτητα έως και 170 χλμ την ώρα και στη συνέχεια κινήθηκε προς την Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, ισοπεδώνοντας κτίρια και θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και 56 στο Μαλάουι. Ο αριθμός των νεκρών στη Μοζαμβίκη είναι πιθανόν να αυξηθεί και άλλο καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα. «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» σχολίασε ο Κορέια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει