Ερντογάν: Όσο οι Έλληνες πετάνε στο Αιγαίο θα κάνουμε το ίδιο

Οργή στην Άγκυρα από ασκήσεις της Γαλλίας στην Κύπρο


ΚΟΣΜΟΣ
10:20
15/03/2019
Ερντογάν: Όσο οι Έλληνες πετάνε στο Αιγαίο θα κάνουμε το ίδιο
12
loading

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική αναφορά στην κατάσταση με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk.

Δήλωσε μεταξύ άλλων πως όσο η Ελλάδα απογειώνει αεροσκάφη της στο Αιγαίο, η Τουρκία θα πράττει το ίδιο.

Συγκεκριμένα αφού επεσήμανε πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να πάρει τους S-400 και να μην τους χρησιμοποιήσει όπως η Ελλάδα και πως τόσο η Αθήνα όσο και η Βουλγαρία διαθέτουν S-300.

Σύμφωνα με το CNNTurk, αναφερόμενος όμως στην κατάσταση στο Αιγαίο είπε πως «όταν τα F-16 μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε «γιατί τα απογειώσατε»! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάϊδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!»

Πάντως όπως μεταδίδει η philenews.com η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη, από εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, που πραγματοποιεί η Γαλλία σε δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε σχετικές Navtex με τις οποίες δέσμευσε τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενώ αντίστοιχες Notam εξέδωσε και η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου σε σχέση με την αεροπλοΐα. Μάλιστα, στις δύο Notam, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας αεροπορίας, θα γίνεται με συντονισμό σε «πραγματικό χρόνο μεταξύ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσία.

Η περίοδος των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι η δεύτερη περιοχή που δεσμεύτηκε για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις, επικαλύπτει πλήρως την περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του δικού της πολεμικού ναυτικού με διαδοχικές παράτυπες Navtex τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και που επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 8 και μέρος του τεμαχίου 7.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το τεμάχιο 7 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανάθεσή του στην κοινοπραξία Total – ENI ενώ στο τεμάχιο 8 (του οποίου τα δικαιώματα έχει η ΕNI) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της  γαλλικής Total.

Επίσης η δεύτερη περιοχή των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων, επικαλύπτει και τμήμα της περιοχής όπου πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός». Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην περιοχή και πλέει καθημερινά με κατεύθυνση βορρά – νότου φτάνοντας συχνά σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου στο ύψος του Ακρωτηρίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τόσο τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός», ενώ έχει χαρακτηρίσει ως άκυρη την τουρκική Navtex για ασκήσεις, τονίζοντας ότι επικαλύπτει και την περιοχή που δέσμευσε νόμιμα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία με δικές της ανακοινώσεις επαναλαμβάνει τη θέση της ότι δήθεν, η Κύπρος, μετά το 1974, δεν είναι το ίδιο θεσμικό μέλος των διεθνών οργανισμών που ρυθμίζουν τις εκδόσεις Navtex και Notam οπότε δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει τέτοιες δεσμεύσεις.

 1. Η πρώτη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για Γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.
 2. Η δεύτερη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για Γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.
 3. Η περιοχή που δεσμεύτηκε για τις εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες από το ερευνητικό Nautical Geo, σε στόχους των επόμενων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 4. Η περιοχή που «δέσμευσε» παράτυπα η Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, καθ’ όλο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.
 5. Η περιοχή παράνομης «δέσμευσης» για σεισμογραφικά με το «Μπαρμπαρός».
 6. Η παράνομη κίνηση του «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες μέρες στα τεμάχια 1, 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Abelale

  Και αν ρίξουμε κάποια στιγμή κανένα ?

 2. avatar ν.ν

  τα ιδια και τα ιδια μας [...]....

 3. avatar αλιευς

  το παρακαβαλησες...το καλαμι μουστακια.

 4. avatar petmath

  αντε ρε [...] απο εκει που ηρθες !!!!!!!!!

 5. avatar ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΟΥΝ

  ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΣΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΛΑΛΑ!!

 6. avatar the owl

  Τι δεν έχω καταλάβει??? Μαζί το έχουμε το Αιγαίο???

 7. avatar Sheep

  Γυφτονταμαρα εν δραση

 8. avatar Μια χαρά

  τα λέει ο Τούρκος φίλος μας

 9. avatar Σκέτος

  Η ψυχοπάθεια στην εξουσία.

  1. avatar ΤΙΛΕΣΤΩΡΑ

   Δεν ξέρω αν είναι ψυχοπάθεια ή απλά η μυρωδιά του χρήματος που καταλήγει σε κάποια μορφή ψυχοπάθειας. Τόσα χρόνια πρωθυπουργός και πρόεδρος-σουλτάνος-δικτάκτορας έχει φάει τα 3/4 του προυπολογισμού της Τουρκίας αυτός και οι γιοί του. Σιγά μην τα παρατήσει κ φύγει κάνοντας νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές. Εξού κ το πραξικόπημα που θέλησαν να τον πετάξουν αλλά δεν πέτυχε. Τους λίγους ακόμη οπαδούς που διαθέτει τους φανατίζει με μίσος για Κύπρο κ Αιγαίο και Θράκη ότι είναι δικά τους και τους τα πήραμε παράνομα και με δόλο. Και δεν λέει ότι όλη η Τουρκία μέχρι τα σύνορα της Ινδίας ήταν Ελληνικά για χρόνια γιατί τα είχε κατακτήσει ο Έλληνας Μέγας Αλέξανδρος. Ακόμη και αυτό το ιστορικό γεγονός στην Τουρκία το αποκρύπτουν κ δεν διστάζουν να λένε οτι Μέγας Αλέξανδρος ήταν κ καλά Σκοπιανός. Άρα ούτε στο παρελθόν ήταν Ελληνικά τα εδάφη. Αν κάποιος ξεσηκώνεται στην Τουρκία πάει φυλακή..οι δε γυναίκες όσες ξύπνησαν κ ξέφυγαν απο τον Μουσουλμανισμό τις βιάζουν ή τις στερούνε δικαίωμα διαζυγίου, υποτροφής και γενικά ελευθερίας. Και θέλει και να μπει στην Ευρώπη ο Τριτοκοσμικός δικτάκτορας.

 10. avatar παπατζας

  Εμεις παλιο Μ$#%@%@ πεταμε γιατι ειναι δικο μας

  1. avatar simply

   κάτσε λίγο ακόμα έχει ο τσίπρας στην εξουσία ποτέ δεν ξέρεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει