Τουλάχιστον οι τρεις από τους τέσσερις ναυτικούς που κρατούνται όμηροι από πειρατές στη νότια Νιγηρία είναι ιταλικής υπηκοότητας, έγινε γνωστό σήμερα από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (BMI) το βράδυ της Κυριακής οι ένοπλοι πειρατές επιτέθηκαν και επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο, το MV Asso Venturo, και απήγαγαν τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Το πλοίο κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του μέχρι το πλησιέστερο, ασφαλές λιμάνι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας Καμπίρ Αλίγιου είπε ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πέντε πολεμικά πλοία και αναζητούν τους πειρατές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ήταν ιταλικό και οι τρεις απαχθέντες είναι Ιταλοί. Η υπηκοότητα του τέταρτου ναυτικού δεν διευκρινίστηκε.

Οι απαγωγές είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα όπου παράγεται το περισσότερο πετρέλαιο της Νιγηρίας. Συνήθως οι όμηροι απελευθερώνονται μετά την καταβολή λύτρων.

Σύμφωνα με το BMI από τις αρχές του 2012 έχουν σημειωθεί 51 επιθέσεις πειρατών στα ανοιχτά της Νιγηρίας και στον Κόλπο της Γουινέας, γεγονός που καθιστά την περιοχή αυτή μία από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου για τους ναυτικούς, μετά τη Σομαλία.

(Φωτογραφία αρχείου)