Αφγανή αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα αμερικανό σύμβουλο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ, ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία και η νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν.

«Ένας αμερικανός σύμβουλος της αστυνομίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης από αφγανή αστυνομικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Isaf. Ο Μοχάμαντ Ζαχίρ, επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας, περιέγραψε το γεγονός ως «εκ των έσω επίθεση».

Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα μέλος των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας πυροβολεί μέλος του δυτικού στρατιωτικού συνασπισμού κατά τη διάρκεια επίθεσης όταν αφγανοί αστυνομικοί ή στρατιωτικοί επιτίθενται εναντίον μελών των δυτικών δυνάμεων με τους οποίους συνεργάζονται.

Τα επεισόδια αυτά έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ του συνασπισμού και των αφγανικών δυνάμεων, οι οποίες δέχονται πιέσεις για να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη του τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2014.

Τουλάχιστον 52 μέλη της Isaf έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του έτους από Αφγανούς με αφγανικές αστυνομικές ή στρατιωτικές στολές.