Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε χθες το απόγευμα μερικούς από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, για μία δίωρη συζήτηση σε θέματα εμπορίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του την επερχόμενη πολιτική του ήττα από την αρνητική στάση των γερουσιαστών στην κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, σχολιάζει το «Politico».

«Θα ήθελα από εμάς να ψηφίσουμε κατά της απόφασης ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη μεριά, ο ίδιος κατανοεί και σέβεται το γεγονός ότι οι γερουσιαστές είναι ενδεχόμενο να έχουν διαφορετικές απόψεις» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία. «Υπάρχει μία συνοριακή κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, έχω ακόμη τις συνταγματικές μου ανησυχίες» τόνισε ο ίδιος.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια παραμονής στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε χρήση της προεδρικής εξουσίας για την άσκηση βέτο, ενώ ο καιρός για μία τέτοια εξέλιξη πλησιάζει και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις.

Σε μία συγκυρία ουσιαστικού πολιτικού ενδιαφέροντος, η Γερουσία θα πραγματοποιήσει δύο ψηφοφορίες μέσα στην εβδομάδα, θέτοντας του Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο τους για ζητήματα εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πιεστεί πολιτικά για να προχωρήσει στην άσκηση των δύο πρώτων βέτο της προεδρικής του θητείας.

Στο ζήτημα της ψηφοφορίας για την κήρυξη της εθνικής κατάστασης ανάγκης στα σύνορα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είτε θα σταθούν στο πλευρό του, είτε θα υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία υποστηρίζουν ότι η διπλή πολιτική μάχη για την μείωση του ρόλου των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά και για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό δεν σημαίνουν αποκλειστικά μία πολιτική αποδοκιμασία του προέδρου Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος από την μεριά του, έχει στείλει μεικτά και σε μερικές περιπτώσεις, μηνύματα πολιτικής μονομαχίας, σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί μία πολιτική ανταρσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, για τους γερουσιαστές που είναι αποφασισμένοι να αγνοήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει,  όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι δεν επιθυμεί να ενοχληθεί από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ακύρωση της κατάστασης ανάγκης που θα ψηφιστεί με περισσότερες από 60 ψήφους στην Γερουσία, ενώ ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με την κίνηση που θα κάνει για την υπογραφή ενός προεδρικού βέτο, καθώς αυτό διαφαίνεται πολιτικά ότι δεν μπορεί να ανατραπεί από το σύνολο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.

Παράλληλα, κατά την χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τους γερουσιαστές που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης και να τους φέρει προς την δική του κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, έκανε ένα τηλέφωνο στο μεσημέρι στον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μάικ Λι από την Γιούτα, καθώς ο γερουσιαστής συμμετείχε σε γεύμα με τους συναδέλφους του. Το θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει μία συμβιβαστική νομοθετική πρόταση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι ίσως αυτή θα μπορούσε να ψηφιστεί από έναν αριθμό γερουσιαστών, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της απόφασης ακύρωσης της κατάστασης ανάγκης, που θα έχει μορφή πολιτικού πλήγματος για τον ίδιο.

Κατά την χθεσινή συνάντηση με τους γερουσιαστές, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ σε αρκετούς από αυτούς προκάλεσε εντύπωση η ήπια συμπεριφορά του. Ο ίδιος δεν προχώρησε σε πολιτικές απειλές, όπως δηλώνουν γερουσιαστές. «Ο ίδιος είπε ότι θα ήθελε να ψηφίσουμε [αυτό που προτείνει] αλλά το κατανοεί αν δεν το πράξουμε» δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Είναι «εκπληκτικό» να βλέπεις το Κογκρέσο να εργάζεται προκειμένου να ανακόψει την εφαρμογή εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας, μέσα σε χρονικό διάστημα ημερών, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ. Ο Πολ θα ψηφίσει μαζί με τους Δημοκρατικούς και με μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, ώστε να συγκροτηθεί μία δικομματική πλειοψηφία ώστε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχει λάβει ο πρόεδρος Τραμπ, τόσο για την Υεμένη, όσο και για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να κηρύξει πόλεμο και το Κογκρέσο θα πρέπει να διαθέσει τα χρήματα. Εννοώ, ότι αυτές είναι δύο κεντρικές αρχές του συντάγματος. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον πρόεδρο, έχει να κάνει με το σύνταγμα» υπογράμμισε ο Πολ.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα σκεφτεί με τον ίδιο τρόπο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Γερουσία (ιδιαίτερα κατά την σημερινή ημέρα διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης).

«Ο ίδιος θα προτιμούσε να κάνουμε την δουλειά μας και να καταψηφίζαμε» την απόφαση ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ. Ο Κρέιμερ είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ και υπέρμαχος της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. “Ελπίζω ότι θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει να κάνει με τον ίδιο ή ότι κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελεί προσβολή για τον ίδιο. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι όταν έχεις μία απορριπτική απόφαση, το γεγονός αυτό να μην αποτελεί πολιτική ήττα. Ωστόσο, δεν είναι,” σημείωσε ο ίδιος γερουσιαστής.

Η Γερουσία ψήφισε την απόφαση για τον περιορισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στην Υεμένη, η οποία αποτέλεσε μία ευκαιρία αποκήρυξης της «ομιχλώδους» αντίδρασης του προέδρου Τραμπ στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από την Σαουδική Αραβία. Η ψηφοφορία έγινε με την σύμπραξη επτά Ρεπουμπλικάνων, ενώ ακόμη μεγαλύτερος αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αναμένεται ότι θα στραφεί κατά του Τραμπ, στην σημερινή ψηφοφορία για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε ουσιαστικά κατά τις τελευταίες ημέρες να περιορίσει τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που θα ψηφίσουν κατά των κινήσεών του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι συμβιβάστηκε με την ροή των εξελίξεων μέσω της δυνατότητας ου έχει για την άσκηση προεδρικού βέτο, όταν αρνήθηκε να υποστηρίξει μία προσπάθεια εκτροπής από τον Λι, της πολιτικής εξέγερσης των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών εναντίον του.

«Νομίζω ότι είναι κακό για έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή» δήλωσε χθες ο Τραμπ στους δημοσιογράφους για την επικείμενη ψηφοφορία. «Νομίζω επίσης, ότι είναι κακό για έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή να ψηφίσει κατά της συνοριακής ασφάλειας και να ψηφίσει κατά του τείχους. Νομίζω ότι αν ψηφίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι κακό για τους ίδιους μακροπρόθεσμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Τραμπ.