Η μεγαλύτερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε σήμερα μια πρωτοβουλία του Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ενώ οι ελεύθερες δυνάμεις του συριακού λαού καταγάγουν καθοριστικής σημασίας πολιτικές και στρατιωτικές νίκες, το καθεστώς και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να προτείνουν ξεπερασμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Η ιρανική πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας για να εμποδίσει το ναυάγιο του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρει ο Εθνικός Συνασπισμός.

Το Ιράν, ο ισχυρότερος σύμμαχος στην περιοχή της Δαμασκού, παρουσίασε την Κυριακή τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση για τη συριακή σύγκρουση που ζητεί την «άμεση διακοπή των βιαιοτήτων και των ένοπλων ενεργειών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».

Το σχέδιο επικαλείται επίσης τη «διεξαγωγή διαλόγου για τη σύσταση μιας επιτροπής συμφιλίωσης ώστε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση». Η αντιπολίτευση απορρίπτει κάθε διάλογο με τις αρχές ζητώντας ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο διάλογο την αποχώρηση του Άσαντ. «Η πρωτοβουλία αυτή “δήθεν ανησυχεί για τις ζωές, την ενότητα και της ανεξαρτησία του συριακού λαού αλλά αν το ιρανικό καθεστώς ήταν ειλικρινές θα βοηθούσε τον συριακό λαό να ικανοποιεί τις ανάγκες που έχει», γράφει ο Εθνικός Συνασπισμός.