Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέξει το εγκώμιο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε πολλές περιπτώσεις και τον ενθαρρύνουν να κατέβει στις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά (ο ιταλικός Τύπος μιλά για την 24η Φεβρουαρίου), όμως οι Ιταλοί δεν είναι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι με την προοπτική, λόγω φυσικά των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνησή του.

Μετά από 13 μήνες στο πόστο του, ο Μόντι θα λάμβανε 20% των ψήφων αν κατέβαινε στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενώ το 61% δε θα ήθελε καν να κατέβει στις εκλογές.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο Μόντι κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για την Ιταλία στις αγορές, την ώρα που τότε πολλοί έβλεπαν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έτοιμη να ζητήσει στήριξη από τους ευρωμηχανισμούς.

Τα spreads έχουν υποχωρήσει δραστικά, ενώ το κύρος της χώρας έχει αποκατασταθεί στις αγορές, με τις ισορροπίες όμως να θεωρούνται εύθραυστες.

Πάντως, πολλοί βλέπουν το Μόντι ως τον πιθανό επόμενο Πρόεδρο της Ιταλίας σε περίπτωση που δεν κατέβει για πρωθυπουργός, καθώς η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει τον επόμενο Μάιο.