Σε «κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση» νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης με εγκεφαλικό επεισόδιο ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, σύμφωνα με δηλώσεις τριών κυβερνητικών πηγών.

«Διακομίστηκε στο νοσοκομείο αργά χθες βράδυ αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο», είπε ένας ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής προεδρίας ο 79χρονος Ταλαμπανί βρίσκεται σε «σταθερή» κατάσταση.

«Οι εξετάσεις δείχνουν ότι οι σωματικές του λειτουργίες είναι φυσιολογικές και η κατάστασή του σταθερή. Βρίσκεται υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση», ανέφερε η ανακοίνωση της ιρακινής προεδρίας.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες της προεδρίας είχαν αποφύγει να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για την κατάσταση του Ταλαμπανί, ενώ ένας Κούρδος αξιωματούχος είχε κάνει λόγο για «κόπωση» του προέδρου. Τον πρόεδρο επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι.

Εάν ο Ταλαμπανί δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του το Ιράκ θα απολέσει έναν σημαντικό διαπραγματευτή και πολιτικό παράγοντα, που συχνά παρενέβαινε για να κατευνάσει τις εντάσεις στην εύθραυστη κυβέρνηση συμμαχίας–περιλαμβανομένης της πρόσφατης προσπάθειάς του να αποκλιμακώσει την κρίση που προκάλεσε η απόπειρα να υπάρξει ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Μάλικι.

Ο Ιρακινός πρόεδρος αντιμετώπισε προβλήματα υγείας φέτος και νοσηλεύθηκε στο εξωτερικό αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Βάσει του ιρακινού συντάγματος, η βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο σε περίπτωση που ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Βάσει της τρέχουσας συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας στο Ιράκ, το θώκο πρέπει να αναλάβει ένας Κούρδος, καθώς τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων μοιράζονται ένας σουνίτης κι ένας σιίτης.