Ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν ήταν ο πρώτος γιος του Αβραάμ Λίνκολν και ο μόνος από τους τέσσερις γιους του προέδρου που θα πέθαιναν σε προχωρημένη ηλικία.

Παρά το γεγονός ότι επιβίωσε και έζησε μια καλή ζωή, ο Ρόμπερτ είχε μια περίεργη σειρά συμπτώσεων να τον ακολουθεί.

Πώς ήταν παρών δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερις δολοφονίες αμερικανών προέδρων («έχασε» του Κένεντι)! Είτε ως αυτόπτης μάρτυρας δηλαδή είτε πολύ κοντά στο μέρος όπου άφησαν τη ζωή τους.

Πρώτα απ’ όλα, ήταν να συνοδεύσει τους γονείς του εκείνη τη σημαδιακή νύχτα της 14ης Απριλίου 1865 στο Ford’s Theatre όταν ο πατέρας του και πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπεφτε νεκρός από το χέρι του Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο 22χρονος Ρόμπερτ έμεινε σπίτι την τελευταία στιγμή, όπου και ενημερώθηκε για τον φόνο του πατέρα του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

O Ρόμπερτ αναμείχθηκε με την πολιτική και έγινε υπουργός Πολέμου στην κυβέρνηση του προέδρου Τζέιμς Γκάρφιλντ. Τον οποίο συνόδευε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουάσιγκτον στις 2 Ιουλίου 1881, όταν ο πρόεδρος θα δολοφονούνταν από τον Charles J. Guiteau μπροστά στα μάτια του υπουργού του.

Παρών ήταν τέλος και στη δολοφονία του προέδρου Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ στην Παν-Αμερικανική Έκθεση της Νέας Υόρκης, όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο πρόεδρος από τον Leon F. Czolgosz στις 6 Σεπτεμβρίου 1901. Εκεί δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ήταν όμως στην έκθεση κατά τη στιγμή του φόνου.

Θέλετε και το καλύτερο ενσταντανέ της ζωής του; Πριν συμβούν όλα αυτά, τον Ρόμπερτ έσωσε το 1863 από σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο από τρένο που ξεκίνησε απροειδοποίητα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης ένας άγνωστος, κάποιος Έντουιν Μπουθ. Ο αδερφός του οποίου, Τζον Γουίλκς, θα σκότωνε σε λιγότερο από δύο χρόνια τον πατέρα του Ρόμπερτ!

Το περιστατικό εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Ρόμπερτ πολύ-πολύ αργότερα, σε επιστολή του το 1909. Ο υιός Λίνκολν έφυγε από τον κόσμο το 1926, μετρώντας μια σημαντική πολιτική καριέρα…