Το 36,4% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών συγκεντρώνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε χθες βράδυ εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στο 18,2% και η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το Κόμμα Λαός της Ελευθερίας, στο 15,5%. Το κόμμα του μεγιστάνα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες, από όταν ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος, σημείωσε άνοδο 1,5%.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του Νίκι Βέντολα, που έχει συμμαχήσει με τους «Δημοκρατικούς», συγκεντρώνει ποσοστό 5,6%, το κεντρώο κόμμα UdC 5,5% και η Λέγκα 4,4%.

Το νεοσυσταθέν σχήμα Ιταλία για τον Μόντι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πρόβαλε η Rai αποσπά 3,5% της πρόθεσης ψήφου η Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο 2,2% και η Δεξιά» το 2%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 30,2%, ακολουθεί ο Μάριο Μόντι με 26%, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το 20% των ψήφων. Ένα 26% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Στην ερώτηση αν «ο Μάριο Μόντι πρέπει να κατέβει στις εκλογές» το 61% του στατιστικού δείγματος απάντησε «όχι, διότι πρέπει να διατηρήσει το προφίλ του τεχνοκράτη» ενώ το 32% θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη μια απευθείας συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία.

Το 49% εγκρίνει την απόφασή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού να παραιτηθεί, αλλά το 41% έχει αντίθετη γνώμη και την αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι «έπρεπε να αντέξει λίγες εβδομάδες για να μπορέσουν να εγκριθούν σημαντικά, για την χώρα, μέτρα».

Σε σχέση με την επάνοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή του Μπερλουσκόνι, το 44% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι «με τον τρόπο αυτό φροντίζει τα συμφέροντά του», το 31% πιστεύει ότι «αποτελεί μια απειλή για την χώρα» και το 15% ότι «πρόκειται για χρήσιμη εφεδρεία».