Το ποσό ρεκόρ του 1,3 εκατ. ελβετικών φράγκων απέφερε μια δημοπρασία με ενθύμια της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας, ανάμεσά τους και τέσσερις επιστολές του Τσάρου Νικολάου Β’, που διεξήχθη στη Γενεύη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών «Hôtel des Ventes de Genève».

Οι επιστολές προέρχονται από τη συλλογή του 90χρονου πρίγκιπα Νικολάου Ρομανόφ, σημερινού επικεφαλής της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας. Οι επιστολές απευθύνονταν στον θείο του, το Μεγάλο Δούκα Νικόλαο Νικολάγεβιτς. Πουλήθηκαν στην τιμή των 120.000 ελβετικών φράγκων -ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν 9.000 έως 14.000 ελβετικά φράγκα- δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για καθεμία από τις επιστολές αυτές του τσάρου Νικόλαου Β’.

Ο αγοραστής των επιστολών, ενός μεγάλου μέρους των φωτογραφιών της αυτοκρατορικής οικογένειας καθώς κι ενός πηληκίου του Μεγάλου Δούκα Νικόλαου Νικολάγεβιτς, είναι ένας ρώσος συλλέκτης που ζει στο Μονακό και είναι λάτρης της ιστορίας.

Οι τέσσερις επιστολές του Τσάρου Νικολάου Β’ αποτελούν σημαντικά ιστορικά έγγραφα που αποκαλύπτουν όχι μόνο την εμπλοκή της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την προσωπική δέσμευση του Τσάρου που ενδιαφερόταν πολύ για τον στρατό του.

Φωτίζουν επίσης τη στενή σχέση που είχε ο Τσάρος με τον Μεγάλο Δούκα Νικόλαο Νικολάγεβιτς, ακόμη και όταν ο τελευταίος απομακρύνθηκε από τη θέση του ανώτατου διοικητή των αυτοκρατορικών στρατευμάτων.

«Ένα λαμπρό αποτέλεσμα είναι πάντα ικανοποιητικό, αλλά η μεγαλύτερη χαρά μου είναι ότι τα έγγραφα αποκτήθηκαν από έναν λάτρη της ιστορίας, ο οποίος κατά ευτυχή συγκυρία είναι και Ρώσος», δήλωσε ο Πρίγκιπας Νικόλαος Ρομανόφ.

Το πηλήκιο εκστρατείας του Μεγάλου Δούκα Νικόλαου Νικολάγεβιτς, ανώτατου διοικητή των αυτοκρατορικών στρατευμάτων, ήταν το αντικείμενο μιας σκληρής μάχης μεταξύ υποψηφίων αγοραστών που βρίσκονταν στην αίθουσα αλλά και ρώσων ενδιαφερομένων που ανακοίνωναν τις προσφορές τους τηλεφωνικά. Τελικά πουλήθηκε έναντι 26.700 ελβετικών φράγκων, ενώ η αρχική εκτίμηση δεν ξεπερνούσε τα 500 ελβετικά φράγκα.