Σε άλλο ηγετικό στέλεχος του κεντροαριστερού συνασπισμού Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ένωση (USL), και όχι στον επικεφαλής του, Βίκτορ Πόντα, που την Κυριακή τον οδήγησε σε ευρεία νίκη στις κάλπες της Κυριακής, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου.

Οι πολιτικοί αναλυτές, λένε πως έτσι ο Ρουμάνος πρόεδρος θα επιχειρήσει να προκαλέσει διχασμό στους κόλπους του κεντροαριστερού συνασπισμού, προκειμένου να καταφέρει μία νίκη στην σκληρή κόντρα του με τον κ. Πόντα, αλλά μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της χώρας από το ΔΝΤ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει, ωστόσο, περιθώρια περί αμφισβήτησης της νίκης του κ. Πόντα, που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν το 60% των ψήφων και βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου είναι πιθανό να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο εδρών στη ρουμανική βουλή.

Ο κ. Μπασέσκου είχε δηλώσει, το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τον κ. Πόντα να σχηματίσει κυβέρνηση εξαιτίας της προσπάθειάς εκδίωξής του από το Προεδρικό αξίωμα, από το USL.

Και παρά το γεγονός ότι έχει «ρίξει» τους τόνους έκτοτε, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα προσπαθήσει να επιφέρει ρήξη στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού, δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τόσο τους αναλυτές όσο και τις αγορές είναι το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μία νέα συμφωνία, που θα αντικαταστήσει αυτή των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει στις αρχές του 2013, εξαιτίας τυχόν πολιτικής αβεβαιότητας στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

«Μπορούμε να περιμένουμε κάθε είδους έκπληξη από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου στον ορισμό του επόμενου πρωθυπουργού. Μπορεί να μην είναι ο κ. Πόντα, αλλά σαφώς ο κ. Μπασέσκου δεν έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει κάποιον εντός του USL» εκτιμά, όπως αναφέρει το Reuters, ο Άντριαν Μπασαράμπα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα.