Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς σχετικά με το οπλοστάσιο χημικών που έχει στην κατοχή του το καθεστώς στη Συρία.

Ο Λοράντ Φαμπιούς δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της πληροφορίες για μια πιθανή προσφυγή στα χημικά όπλα τα οποία διαθέτει η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μια ακόμα προσθήκη ωμότητας» στον αιματηρό κύκλο βίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011.

«Υπήρξαν πληροφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν επιβεβαιώθηκαν σαφώς, αλλά με κάθε τρόπο, θα πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, καθώς είναι αλήθεια ότι η Συρία έχει χημικά όπλα. Υπάρχουν αναφορές για 31 τοποθεσίες και 1.000 τόνους, γίνεται λόγος για αέριο σαρίν και άλλα χημικά στοιχεία εξαιρετικά επικίνδυνα», εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην εκπομπή «Le grand jury RTL-Le Figaro-LCI.

Ο Φαμπιούς διέψευσε παράλληλα τις φήμες για παρουσία μελών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν γαλλικές ειδικές δυνάμεις εκεί».