Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δεν θα συνοδεύσει σήμερα και αύριο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τσεχία και τη Γερμανία, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο Λίμπερμαν δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του κόμματός του Ισραέλ Μπεϊτέινου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου και επειδή «δεν αισθάνεται καλά», προσθέτει το ραδιόφωνο.

Χθες ο Λίμπερμαν απέκλεισε το νούμερο δύο του κόμματος, υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν από τα ψηφοδέλτια του υπερεθνικιστικού κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αγιαλόν θα συνοδεύσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην Πράγα και το Βερολίνο.

Ο Νετανιάχου αναχωρεί σήμερα από το Ισραήλ με πρτοοορισμό την Τσεχική Δημοκρατία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Πέτρ Νέτσας. Ο Νετανιάχου θέλει να «τον ευχαριστήσει προσωπικά για τη θαρραλέα στάση της χώρας του στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον της μονομερούς πρωτοβουλίας των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ»¨, ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Τσεχία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της απόφασης να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της Παλαιστίνης σε κράτος μη μέλος-παρατηρητή.

Ο Νετανιάχου θα αναχωρήσει αργότερα μέσα στην ημέρα από την Πράγα για το Βερολίνο, όπου θα δειπνήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αύριο οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση εργασίας. Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.