Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα των σχέσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Άγκυρας. Το Ιράκ απαγόρευσε σήμερα την προσγείωση στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ μεταβαίνοντας σε μια διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για ένα απλό «λάθος», ενώ η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρθηκε σε «τεχνικούς λόγους» για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

«Η πτήση δεν έλαβε την απαραίτητη νόμιμη άδεια και κατά συνέπεια αποφάσισε να του απαγορεύσει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ», δήλωσε ο Νάσερ Μπαντάρ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και από έναν Κούρδο αξιωματούχο .

«Το αεροπλάνο του κυρίου υπουργού δεν έλαβε την απαραίτητη άδεια για να προσγειωθεί στο Ερμπίλ. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο Καϊσερί (στην κεντρική Τουρκία)», σημείωσε, εξάλλου, ένας σύμβουλος του Γιλντίζ.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας είναι τεταμένες, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εκδώσει τον σουνίτη, Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι, που καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, στη Βαγδάτη.