Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου εκτιμά ότι το συριακό καθεστώς μπορεί να πέσει «ανά πάσα στιγμή», καθώς οι εξεγερμένοι σημειώνουν προόδους.

«Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο όταν ρωτήθηκε πότε εκτιμά ότι θα πέσει το καθεστώς της Δαμασκού.

«Σήμερα σημειώνονται μάχες στη Δαμασκό» και έπειτα από είκοσι μήνες συγκρούσεων στη Συρία «πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί σύντομα», συνέχισε. «Τα γεγονότα στο πεδίο δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συριακή αντιπολίτευση προοδεύει πολιτικά και στρατιωτικά. Προοδεύει καθημερινά», επισήμανε ο αλ Αράμπι.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου εκτίμησε ότι ο νεοσυσταθείς Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, που έχει την έδρα του στο Κάιρο, «θα προχωρήσει». «Βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και τους συναντάμε συχνά», επισήμανε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες, ο αλ Αράμπι απάντησε ότι «υπάρχει η πιθανότητα, δεν μπορούμε να το αποκλείουμε».

Ο αλ Αράμπι κατήγγειλε επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας στη Δαμασκό, γεγονός που εμποδίζει τον ΟΗΕ να προχωρήσει αυτό το θέμα, όμως εκτίμησε ότι η Κίνα, που επίσης υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδέχεται να αλλάξει στάση. «Οι δηλώσεις που κάνουν οι Κινέζοι (…) δείχνουν ότι είναι πιο διαλλακτικοί», σημείωσε.

Όσον αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου φάνηκε επικριτικός προς το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία), ζητώντας του να αλλάξει τη στάση του η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προάγει μια «διαδικασία» χωρίς αποτελέσματα. «Αυτό που επιθυμώ είναι να καταλήξουμε στην ειρήνη, σε μια ειρήνη που θα είναι δίκαιη, όχι σε μια διαδικασία», υπογράμμισε.