Την άδεια για κατασκευή 3.000 καινούριων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης έδωσε το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Είναι ακριβές. Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο όταν ρωτήθηκε αν ισχύει ένα σχόλιο στο twitter ενός διπλωματικού συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.

«Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να κατασκευαστούν 3.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης σε απάντηση στο παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ», έγραψε ο Μπαράκ Ραβίντ στα εβραϊκά στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο Ραβίντ πρόσθεσε ότι κάποιες νέες κατοικίες θα κατασκευαστούν σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περιοχή, την ζώνη E1, που συνδέει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν στη Δυτική Όχθη.

«Παρά τις εγγυήσεις που έδωσε στον Ομπάμα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι κατασκευές στη ζώνη Ε1 μεταξύ του Μααλέ Αντουμίν και της Ιερουσαλήμ, γεγονός που θα απομονώσει το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης από το νότιο», υπογράμμισε ο Ραβίντ.

Το Ισραήλ αναμένει ότι αυτό το σχέδιο θα δημιουργήσει εδαφική συνέχεια μεταξύ του Μααλέ Αντουμίν (στο οποίο ζουν 35.000 εβραίοι έποικοι) και τις εβραϊκές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που προσαρτήθηκε το 1967.

Το σχέδιο έχει επικριθεί έντονα από τους Παλαιστίνιους καθώς πρακτικά κόβει στη μέση τη Δυτική Όχθη θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους. Αφού η Παλαιστίνη έλαβε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ το Ισραήλ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των Παλαιστινίων.