Πιθανό να έχει στην κατοχή του ακόμα περισσότερους «ιατρικούς φακέλους» ο Αμερικανός, που διέρρευσε τα στοιχεία τουλάχιστον 14.000 οροθετικών στη Σιγκαπούρη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς το σκάνδαλο εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα.

Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι για τη διαρροή ευθύνεται ο Μίκι Φαρέρα-Μπροσέ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο απελάθηκε μετά την καταδίκη του για σειρά αδικημάτων σε σχέση με ναρκωτικά και απάτες, καθώς και επειδή είχε αποκρύψει ότι ήταν και ο ίδιος οροθετικός.

Ο Μπροσέ είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα -ονόματα, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις- 5.400 πολιτών της Σιγκαπούρης, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με HIV από τον Ιανουάριο του 2013 και 8.800 ξένων που είχαν διαγνωστεί από τον Δεκέμβριο 2011.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο 33χρονος Αμερικανός είναι ο πρώην σύντροφος του Λερ Τεκ Σιάνγκ, του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Δημόσιας Υγείας της Σιγκαπούρης, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί φέρεται να βοήθησε τον Φαρέρα-Μπροσέ να πλαστογραφήσει τα ιατρικά του αρχεία, για να αποκρύψει ότι ήταν οροθετικός. Ο ύποπτος διέμενε στη Σιγκαπούρη από το 2008 και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, μάλιστα, ο Λερ έδωσε για εξέταση δικό του αίμα, δηλώνοντάς το ως του Φαρέρα-Μπροσέ, ώστε να επιτραπεί στον τελευταίο η είσοδος στη χώρα.

«Πολύ πιθανόν να έχει περισσότερους ιατρικούς φακέλους στην κατοχή του» δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας ο υπουργός Υγείας Γκαν Κιμ Γιόνγκ, προσθέτοντας ότι η αστυνομία συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν το ίντερνετ για ενδεχόμενες νέες διαρροές.

Η διαρροή σημειώνεται λίγους μόλις μήνες μετά την κλοπή των φακέλων υγείας περίπου 1,5 εκατομμυρίου πολιτών της Σιγκαπούρης, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού, τον περασμένο χρόνο.

Μέχρι το 2015 δεν επιτρεπόταν σε ξένους οροθετικούς να επισκεφθούν τη χώρα ούτε ως τουρίστες.

Σήμερα όποιος επιθυμεί να παραμείνει εκεί για περισσότερες από 90 ημέρες υποβάλλεται σε υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορέας του AIDS.