Δύο δημοσιογράφοι από την Ινδία συνελήφθησαν κι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εκβιασμό μετά την καταγγελία επιχειρηματικού ομίλου, τον οποίο διευθύνει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Ο βουλευτής του κόμματος του Κογκρέσου Ναβίν Τζιντάλ κατηγόρησε τον αρχισυντάκτη του δημοσιογραφικού ομίλου Zee News και Σαμίρ Αχλουάλια, ότι τον εκβίαζαν για να αποσπάσουν ένα διαφημιστικό πακέτο αξίας 1 δισ. ρουπίων (18 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από την εταιρεία του.

Ο Τζιντάλ δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι απαιτούσαν να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο αυτό για να μην δημοσιεύσουν μια έρευνα σχετικά με ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την διαδικασία εξασφάλισης κρατικών συμβάσεων για την εξόρυξη άνθρακα.

«Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας», είπε ο Τζιντάλ.

Το Zee News διέψευσε τους ισχυρισμούς και αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τον Τζιντάλ ότι εκείνος προσπάθησε να δωροδοκήσει τους δημοσιογράφους. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την κυβέρνηση υπό το κόμμα του Κογκρέσου ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο και την αστυνομία στο Νέο Δελχί ότι δρα για λογαριασμό του Τζιντάλ.

«Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις παράνομες συλλήψεις. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Zee News, Αλόκ Αγκαρουάλ.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 3,5 ετών αν κριθούν ένοχοι των κατηγοριών περί εκβιασμού και συνωμοσίας.

Καθώς τα ινδικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, οι υποθέσεις διαφθοράς πλέον καλύπτονται πολύ ευρύτερα. Πρόσφατα όμως 3 δημοσιογράφοι από ένα άλλο ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι εκβίαζαν έναν ιατρό για να του αποσπούν χρήματα.