«Η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της Ιταλίας ενδέχεται να κινδυνεύσει εάν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια δεν εξευρεθούν νέοι οικονομικοί πόροι» δήλωσε χθες ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

«Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα υγείας μας και ο αρμόδιος υπουργός Ρενάτο Μπαλντούτσι εργάζεται αδιάλειπτα για να το βελτιώσει. Οι παροχές όμως και η δομή του τομέα αυτού πρέπει να αναδιοργανωθούν» πρόσθεσε.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιταλών γιατρών αντέδρασαν σκληρά στις δηλώσεις Μόντι, τονίζοντας ότι μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας του συστήματος υγείας του ιταλικού κράτους» και προσθέτοντας ότι «φράσεις σαν και αυτές από τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρονται, πιθανότατα, σε μια μελλοντική μαζική ανάμειξη των ιδιωτικού τομέα σε όρια και αρμοδιότητες που μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονταν στις παροχές του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, βάσει των νέων μέτρων που παρουσιάσθηκαν από την κυβέρνηση της Ρώμης τουλάχιστον χίλιοι αρχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές πολυκλινικές, πρόκειται να χάσουν την θέση τους.

Παράλληλα, θα καταργηθούν 7.389 νοσοκομειακές κλίνες στο πλαίσιο του «αναθεώρησης των δαπανών» στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Ρώμης.

Στο τέλος του 2012 λήγουν και οι συμφωνίες με 12.000 ιατρούς, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε πρώτων βοηθειών και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των νοσοκομείων. Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μπορέσουν να ανανεωθούν.