Οι κυβερνήσεις των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την έκδοση κινεζικών διαβατηρίων που περιέχουν ένα χάρτη ο οποίος εντάσσει θαλάσσιες περιοχές τις οποίες διεκδικεί το Πεκίνο στην επικράτεια της Κίνας, χαρακτηρίζοντας την παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας.

Η ενσωμάτωση του χάρτη αυτού στα κινεζικά διαβατήρια σημαίνει ότι οι χώρες που αμφισβητούν τις κινεζικές διεκδικήσεις θα είναι αναγκασμένες να σφραγίζουν τα εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά τσιπ διαβατήρια αναρίθμητων επισκεπτών, πρακτικά συγκατατιθέμενες στην κινεζική άποψη.

Τα επεισόδια ανάμεσα σε κινεζικά σκάφη και το ναυτικό των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει συχνότερα, καθώς η Κίνα αυξάνει τις περιπολίες σε χωρικά ύδατα τα οποία πιστεύεται ότι περιέχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι Φιλιππίνες διαμαρτύρονται έντονα για το ότι συμπεριλήφθηκαν εικόνες μιας περιοχής που είναι ξεκάθαρα τμήμα της επικράτειας και των χωρικών υδάτων των Φιλιππίνων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άλμπερτ ντελ Ροσάριο σήμερα, αναφερόμενος στο χάρτη που έχει τυπωθεί στα διαβατήρια.

Το Βιετνάμ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ,  έστειλε στην Κίνα γραπτή διαμαρτυρία εναντίον των νέων διαβατηρίων και ζήτησε από το Πεκίνο να «διορθώσει το εσφαλμένο περιεχόμενό τους», όπως δήλωσε ο Λου Ταν Νι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ.

«Αυτή η ενέργεια της Κίνας παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Βιετνάμ στα νησιά Πάρασελ και Σπράτλι καθώς και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την δικαιοδοσία μας σε συναφείς θαλάσσιες περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ή την Ανατολική Θάλασσα», δήλωσε ο Λου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μαλαισία και το Μπρουνέι επίσης συμμετέχουν στην διένεξη η οποία επισκίασε τη σύνοδο των ηγετών κρατών της Ασίας στην Καμπότζη αυτήν την εβδομάδα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να αναφέρει σε απάντησή του που έστειλε με φαξ όταν του υποβλήθηκαν σχετικά ερωτήματα ότι τα νέα διαβατήρια πληρούν τα διεθνή πρότυπα.

«Οι χάρτες των διαβατηρίων με το περίγραμμα της Κίνας δεν έχουν στόχο κάποια συγκεκριμένη χώρα. Η Κίνα προτίθεται να επικοινωνήσει ενεργά με τις χώρες που αφορά το θέμα και να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη των ανταλλαγών προσωπικού της Κίνας και άλλων χωρών», ανέφερε η απάντησή του.

Δεν είναι ακόμα σαφές πότε η Κίνα άρχισε να εκτυπώνει τα νέα διαβατήρια, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η διένεξη μεταφέρθηκε στις συνήθως ήρεμες συναντήσεις εκπροσώπων των κυβερνήσεων της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού φέτος, με την Κίνα να δέχεται κατηγορίες ότι επιδίωξε να εμποδίσει τον διάλογο και να διχάσει την 10μελή Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για το ζήτημα αυτό.

Διπλωμάτες των Φιλιππίνων κατηγόρησαν την Κίνα στη σύνοδο της Πνομ Πενχ αυτήν την εβδομάδα ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της στην Καμπότζη, η οποία ήταν η οικοδέσποινα, για να προωθήσει μια επίσημη ανακοίνωση που ανέφερε ότι η ASEAN δεν θέλει να «διεθνοποιήσει» την διένεξη.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες θεωρούν τη συμμαχία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντικό παράγοντα για την απόκρουση των κινεζικών διεκδικήσεων, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το επίκεντρο του στρατιωτικού τους ενδιαφέροντος στην Ασία, διαμαρτυρήθηκαν στην Καμπότζη και πέτυχαν η σχετική αναφορά να απαλειφθεί από την τελική ανακοίνωση της συνόδου.