Την αλλαγή του ονόματος της Σερβικής Δημοκρατίας ζητά βοσνιακό κόμμα

Με απόσχιση απειλούν οι Σέρβοι


ΚΟΣΜΟΣ
0:15
25/01/2019
Την αλλαγή του ονόματος της Σερβικής Δημοκρατίας ζητά βοσνιακό κόμμα
3
loading

Η πρωτοβουλία του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) για την αλλαγή του ονόματος της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σέρβων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το SDA ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα, στο συνταγματικό δικαστήριο της Β-Ε, για την αλλαγή του ονόματος της RS διότι «δεν εκφράζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας και αποτελεί διάκριση κατά των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Κροατών και των Βόσνιων».

Το SDA αναφέρει ότι το όνομα Republika Srpska εκφράζει μόνο μία εθνική κοινότητα και είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία είναι ανώτερη από το Σύνταγμα της Βοσνίας. Η πρωτοβουλία αυτή εξόργισε τον προεδρεύοντα του Βοσνιακού συλλογικού προεδρείου Μίλοραντ Ντόντικ ο οποίος προειδοποίησε ότι η απάντηση των Σέρβων θα είναι σκληρή. Ο εκπρόσωπος του σερβικού έθνους στο προεδρείο της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ απείλησε ακόμη και με απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία αν τεθεί θέμα αλλαγής του ονόματος. «Έχουμε έτοιμα όλα τα νομοσχέδια και μέσα σε μία νύχτα μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων. Αν κινήσει το SDA την διαδικασία για το όνομα θα λάβουν την απάντηση μας» προειδοποίησε ο Ντόντικ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ν1.

Ο Ντόντικ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών όλων των κομμάτων για να διαμορφωθεί κοινή εθνική στάση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) είναι μία από τις δύο διοικητικές οντότητες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η άλλη είναι η Ομοσπονδία της Β-Ε. Η ίδρυση της αποφασίστηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ντέιτον, των ΗΠΑ, το 1995 και η ύπαρξη της κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες των Βόσνιων μουσουλμάνων όλο και πιο συχνά ζητούν την κατάργηση της και την πλήρη ενσωμάτωση της στο ενιαίο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την άλλη, η ηγεσία των Σέρβων, σε κάθε τέτοιο αίτημα, απαντά απειλώντας με απόσχιση και ένωση με τη Σερβία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Aρκας

    Ακόμα δεν τελείωσε η ψηφοφορία και αρχισαν τα "τραγούδια". Με τη συμφωνίαυπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων

  2. avatar Last 60

    Τελικα ενας πολεμος μπορει να δημιουργει πολλα προβληματα ,ομως λυνει και πολλα προβληματα .Ας ειμαστε ετοιμοι και οχι ουραγοι των εξελιξεων .

  3. avatar ……….

    Γιατί οχι;;; Ασ διαλέξουν κι αυτοί ένα όνομα τόσα έχουμε...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει