Πομπέο: Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις

«Είναι πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ συνομιλούν με τον μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό»


ΚΟΣΜΟΣ
7:52
24/01/2019
Πομπέο: Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις
2
loading

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΒΑΡΕΘΗΚΑ

    ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ! ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!

  2. avatar fire40

    Ο ορισμός της συνταγματικής εκτροπής είναι αυτό που γίνεται στη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ένα "πρόεδρο" που δεν προήλθε ούτε από εκλογές ούτε από παραίτηση. Ουσιαστικά είτε αρέσει είτε όχι ο Μαδούρο στους Αμερικάνους μέχρι της συνταγματικής αλλαγής είναι ο πρόεδρος της χώρας. Εάν ανατραπεί από κάποιον άλλον τότε θα μιλάμε για πραξικόπημα. Οπότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν έναν πραξικοπηματία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει