Είναι αλήθεια πως αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου δεν αρέσκονται στις σπατάλες, έχοντας λες τάσεις τσιγκουνιάς.

Και κάποιοι μάλιστα αναλυτές βλέπουν σε αυτή ακριβώς τη σφιχτή τους φύση την ίδια την ουσία του πλουτισμού τους.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, μπορούμε να αποκομίσουμε πολύτιμα μαθήματα όλοι εμείς που δεν έχουμε περιττά λεφτά για ξόδεμα. Αν μπορούν αυτοί που έχουν να περιορίσουν το χέρι τους, τότε μπορείς προφανώς κι εσύ.

Κράτα το σπίτι σου απλό

Μπορεί ο Μπιλ Γκέιτς να κατοικεί σε μια έπαυλη 147 εκατ. δολαρίων στη Μεντίνα της Ουάσιγκτον, ο Γουόρεν Μπάφετ επιλέγει ωστόσο να ζει στο ίδιο σπίτι των πέντε δωματίων στην Ομάχα από το 1957! Πόσο το είχε αγοράσει τότε; Λιγότερο από 28.000 ευρώ (31.500 δολάρια), «η τρίτη καλύτερη επένδυση που έχω κάνει στη ζωή μου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο κάνει και ο βαθύπλουτος Carlos Slim Helu των 64,6 δισ. δολαρίων, ζει στο σπιτάκι του εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια απλά και σπαρτιάτικα.

Μετακινήσου με εξίσου απλό τρόπο

Αν πάνε με τα πόδια ή τις δημόσιες συγκοινωνίες στη δουλειά κροίσοι όπως ο John Caudwell (2,4 δισ. δολάρια), ο «δισεκατομμυριούχος καθηγητής» David Cheriton (5,8 δισ. δολάρια) και ο «δισεκατομμυριούχος που θέλει να μείνει στην ψάθα» Chuck Feeney, τότε μπορούμε προφανώς όλοι.

Αν πάλι προτιμάτε τα αυτοκίνητα, μπορείτε να το κάνετε με τον τρόπο του Jim Walton (της οικογένειας των Wal-Mart), που οδηγεί ακόμα ένα αγροτικό 15 ετών, ή του ινδού μεγιστάνα Azim Premji που δεν εγκαταλείπει το Toyota Corolla του με τίποτα. Ακόμα και ο Ingvar Kamprad του Ikea μετακινούνταν με ένα Volvo δεκαετίας.

Αλλά και ο Mark Zuckerberg οδηγεί ένα Volkswagen GTI 30.000 δολαρίων…

Ρούχα από πού αγοράζεις;

Και πόσα ξοδεύεις τελικά τον χρόνο; Αν αγοράζουν ρούχα από τα καλάθια άνθρωποι όπως ο κροίσος της κινητής τηλεφωνίας John Caudwell, τότε μπορείς κι εσύ. Αν κυκλοφορούν με ένα μπλουζάκι κι ένα τζιν μεγιστάνες σαν τον David Cheriton, τότε δεν είναι προφανώς ντροπή. Και πολλοί είναι οι βαθύπλουτοι που αποφεύγουν να φορούν ακριβά ρούχα, με τον μεγάλο σταθμό να είναι εδώ ο Ingvar Kamprad, ο οποίος δεν φόρεσε ποτέ στη ζωή του κοστούμι…

Δεν χρειάζεσαι πολυτέλειες

Ακόμα και ο Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να φορά το χαρακτηριστικό ρολογάκι του των… 10 δολαρίων και να πλένει τα πιάτα στο χέρι, αφού το πλυντήριο πιάτων καταναλώνει δυσανάλογα πολύ ρεύμα! Αλλά και ο Γουόρεν Μπάφετ αποφεύγει κάθε είδους πολυτέλεια στη ζωή του, καθώς ξέρει πως τα υλικά αγαθά δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία, κάθε άλλο. Βλέπεις πού πάει το πράγμα δηλαδή…