Έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και τρεις Ισραηλινοί από ρουκέτα που έπεσε στο νότιο Ισραήλ, την Πέμπτη, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

Συνολικά, 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σχεδόν οι μισοί από αυτούς άμαχοι, και τουλάχιστον 150 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης το απόγευμα της Τετάρτης, με τη δολοφονία του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, Αχμάντ Τζααμπάρι, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Την Πέμπτη το βράδυ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέα σειρά αεροπορικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών της Χαμάς.

Προηγουμένως ένα μωρό 10 μηνών, που τραυματίστηκε από θραύσματα ισραηλινού πυραύλου στη συνοικία Ζεϊτούν στην ανατολική πόλη της Γάζας, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο θάνατός του ανέβασε σε 16 τον αριθμό των νεκρών, μεταξύ των οποίων είναι τέσσερα παιδιά, μια γυναίκα και δύο ενήλικες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Αντχάμ Αμπού Σαλμίγια εκπρόσωπος των έκτακτων ιατρικών υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πέντε από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Πέμπτη ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Εζεντίν αλ-Κασάμ, όπως επιβεβαίωσε η οργάνωση.

Δύο άλλα θύματα ήταν ένας 60χρονος άνδρας στη Μπέιτ Λαχίγια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και ένα παιδί που υπέκυψε στα τραύματά του στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο αλ-Ασράφ Κούντρα επίσης εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών της Γάζας.

Στο Ισραήλ, τρεις άμαχοι – δύο άνδρες και μία γυναίκα – σκοτώθηκαν την Πέμπτη, από επίθεση με ρουκέτα εναντίον ενός τετραώροφου κτιρίου στην Κιριάτ Μαλαχία, μια πόλη 20.000 κατοίκων, 30 χιλιόμετρα από τη Γάζα, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Για πρώτη φορά από μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι σειρήνες ήχησαν χθες το απόγευμα στο Τελ Αβίβ.

«Διευρύναμε την ακτίνα της μάχης για να φτάσει στο Τελ Αβίβ και όσα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο ένοπλος βραχίονας του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς.

Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 12 μηνών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μετά το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, το Ισραήλ πραγματοποίησε 200 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ενώ 274 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ και άλλες 112 αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τέλος, αναφέρονται μετακινήσεις αρμάτων μάχης, ενώ υπεγράφη διαταγή για την κλήση 30.000 Ισραηλινών εφέδρων στα όπλα.