Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών

Είχε στον έλεγχό της το 23% της ανθρωπότητας και το 24% των παγκόσμιων εδαφών


ΚΟΣΜΟΣ
7:52
20/03/2019
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών
6
loading

Ως αυτοκρατορία καλούμε μια ομάδα εθνών που βρίσκονται κάτω από τον ζυγό ενός πανίσχυρου μονάρχη, που για να πάρει τον τίτλο του αυτοκράτορα οφείλει να κυβερνά κάτι σαφώς μεγαλύτερο από ένα βασίλειο.

Η αυτοκρατορία μπορεί να περιέχει εθνότητες και περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το κατεξοχήν έδαφός της και η ανθρωπότητα είδε πολλές τέτοιες αυτοκρατορίες στην περιπετειώδη ιστορία της.

Μόνο που, σύμφωνα με το World Atlas, καμιά τους δεν ήταν μεγαλύτερη από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, εκεί στο αποκορύφωμά της στις δεκαετίες 1910-1920. Μιλάμε για μια πραγματικά οικουμενική αυτοκρατορία που απαρτιζόταν από αποικίες, κτήσεις, προτεκτοράτα και άλλες περιοχές που ελέγχονταν έμμεσα ή άμεσα από τους Βρετανούς.

Στη μεγάλη τους ακμή, οι Βρετανοί είχαν στον έλεγχό τους το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού (το 1913), κάπου 412 εκατ. ανθρώπους δηλαδή, ενώ το 1920 έφτασαν να κατέχουν το 24% των εδαφών του πλανήτη, μια αστρονομικά μεγάλη έκταση 33,6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ακόμα και σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί την κυριαρχία του σε 14 περιοχές εκτός βρετανικών νήσων (Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη), σωστά απομεινάρια της κραταιής άλλοτε αυτοκρατορίας. Κάποιες βέβαια είναι ακατοίκητες και υπάρχουν αποκλειστικά για στρατιωτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Κάτω από βρετανική κυριαρχία ή κηδεμονία είναι ακόμα οι Βερμούδες, το Γιβραλτάρ και τα νησιά Φόκλαντ…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Axaxaβσ

  Τελικα απο τις βαρκες το επαθαν απο το πολυ το κουνημα στις θαλασσες.....γιαυτο τωρα ειναι αρκετες [...] αχααχαχαχααχαχα

 2. avatar Μστ

  Ναι αλλά παρόλα αυτά δεν ήταν πανίσχυρη αυτοκρατορία...ο πληθυσμός των εδαφών που κατείχε ήταν υποανάπτυκτος και σε πρωτόγονες ακόμη καταστάσεις.!!

 3. avatar losromi

  Σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπολογίσεις και την αδελφή-Αμερική.

 4. avatar Δημοσκοπος

  Δηλαδή κατά το άρθρο το 1910- 1920 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου 1.400.000.000 δις κάτι δεν πάει καλά.

  1. avatar EngineerGuy

   Ναι όντως κάτι δεν πάει καλά... Οι γνώσεις σου περί ιστορίας του πληθυσμού της γης 🙂

  2. avatar Nelly’s

   Μάλλον σωστό είναι. Θυμάμαι (για κάποιο συγκεκριμένο λόγο είχα αναζητήσει τα στοιχεία) τη δεκαετία του 1980 ήταν 5.000.000.000 και τώρα 7.500.000.000. Οπότε, αναλογικά δεν φαίνεται παράλογος ο αριθμός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει