Ένας 50χρονος Αφγανογερμανός με διπλή υπηκοότητα, ο οποίος εργαζόταν για τον γερμανικό στρατό, συνελήφθη σήμερα ως ύποπτος για τη διαβίβαση δεδομένων σε μια ιρανική υπηρεσία πληροφοριών, ανέφερε σήμερα το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Ο ύποπτος, που κατονομάστηκε μόνον ως Αμπντούλ Χαμίντ Σ., θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

«Υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως ο Αμπντούλ Χαμίντ Σ. εργάστηκε για μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών. Ο ύποπτος ήταν ειδικός στις γλώσσες και πολιτιστικός σύμβουλος της Μπούντεσβερ [οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις]. Έχοντας αυτή τη δυνατότητα, φέρεται να διαβίβασε γνώσεις σε ιρανική υπηρεσία πληροφοριών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το υπουργείο είναι ενήμερο για μια υπόθεση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκεται ένα μέλος του στρατού, αλλά δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε πως ο ύποπτος είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες λόγω του ρόλου του στον στρατό, περιλαμβανομένων, ενδεχομένως, δεδομένων για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιεί συχνά διερμηνείς που έχουν γεννηθεί στη χώρα για τη συνοδεία στρατευμάτων που περιπολούν στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερμανία και την Ευρώπη έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις αυξανόμενες, όπως λένε, κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Ιράν, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Τον Ιούλιο, η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας ανέφερε πως το Ιράν έχει διευρύνει την ικανότητά του να πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις και αποτελεί κίνδυνο για γερμανικές εταιρίες και ερευνητικούς θεσμούς.

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή προκειμένου να επιπλήξει την Τεχεράνη για κατασκοπεία ανθρώπων και ομάδων που έχουν στενές σχέσεις με το Ισραήλ.