Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει στη Γη

Ίσως το κλίμα να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής


ΚΟΣΜΟΣ
6:55
08/11/2012
Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει στη Γη
10
loading

Μια αγγλο-γερμανική ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα νέο πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν «κοντινό» ήλιο, ακριβώς στη σωστή απόσταση, όπου το κλίμα ίσως να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής.

Η ομάδα ανακάλυψε ουσιαστικά τρεις νέους πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το αστέρι, περίπου 44 έτη φωτός μακριά, αλλά μόνο ένας εξ αυτών έχει τη σωστή θερμοκρασία ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

«Το αστέρι HD 40307 είναι ένα ήσυχο παλιό αστέρι, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος πλανήτης δεν θα μπορούσε να διαθέτει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης» δήλωσε ο Γκιλιέμ Άνγλα-Εκούντε του Πανεπιστημίου Γκέτινγκεν της Γερμανίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε συνεργασία με τον Μίκο Τουόμι του Πανεπιστημίου Χαρτφοτνσιρ της Βρετανίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πλανήτης έχει μάζα τουλάχιστον επτά φορές αυτή της Γης, αλλά η απόστασή του από τον ήλιο είναι περίπου η ίδια με αυτή του πλανήτη μας, κάτι που σημαίνει ότι δέχεται σχεδόν την ίδια ηλιακή ενέργεια με τη Γη.

Περισσότεροι από 800 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος από τις αρχές του 1990, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς υπάγονται στην «κατοικήσιμη ζώνη». Ακόμα λιγότεροι εξ αυτών είναι πλανήτες που περιστρέφονται, όπως κάνει ο συγκεκριμένος, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες ημέρας και νύχτας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες το περιβάλλον του να είναι παρόμοιο με αυτό του πλανήτη μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar nemiath

  Ερώτηση κρίσεως... Γνώρίζετε πόσο θα ζυγίζει ένας άνθρωπος 80 κιλών σε έναν πλανήτη με 7 φορές το μέγεθος της γης? Αν έχει την ίδια σύσταση - πυκνoτητα με την γη τότε θα έχει και 7 φορές την μαζα της και ;άρα 80x7 .....

  1. avatar Πολέμαρχος

   Δεν είναι ακριβώς έτσι! Η βαρύτητα είναι ανάλογη της μάζας του πλανήτη αλλά αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της ακτίνας του! F=(G*M/r^2)*m. Ο όρος εντός της παρενθέσεως είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας γνωστής ως g για τη Γη. Στο παρόν άρθρο δεν διευκρινίζεται πόση είναι η ακτίνα του.

   1. avatar Πολέμαρχος

    Αλλά μάλλον έχεις δίκιο. Μέσω της ακτίνας προσδιορίζεται και η πυκνότητα.

    1. avatar Πολέμαρχος

     Σόρρυ και πάλι λάθος! Αν θεωρήσουμε την πυκνότητα ως το πηλίκο της μάζας με την ακτίνα (αντί ανά όγκο για μεγαλύτερη ευκολία, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι το ίδιο) και δεδομένου ότι ο πλανήτης έχει 7 φορές τη μάζα της Γης και αν θεωρήσουμε ότι η πυκνότητα των 2 πλανητών είναι ίδια, τότε μέσω του παραπάνω τύπου εντός του παρονομαστή (ακτίνα) εισέρχεται στο τετράγωνο η αριθμητική τιμή 7 φορές η ακτίνα της Γης΄! Μετά ααπό απαλοιφή προκύπτει ότι σε αυτήν την περίπτωση η επιτάχυνση της βαρύτητας θα είναι το 1/7 της αντίστοιχης στην Γη.

     1. avatar ΑΚΗΣ

      Μας μπέρδεψες Πολέμαρχε. Εγώ πχ που είμαι άσχετος (αλλα με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα) δεν κατάλαβα. Μπορείς να μας πείς το τελικό συμπέρασμα απο την ερώτηση του φίλου μας? Δηλαδή πόσο θα ζυγίζει ένας άνθρωπος εκεί, και ακόμη καλύτερα τι επιπτώσεις θα έχει στον οργανισμό του εάν βρίσκεται πάνω στον πλανήτη?

     2. avatar Πολέμαρχος

      Το συμπέρασμα είναι ότι στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πλανήτης έχει την ίδια πυκνότητα με τη Γη και μάζα 7 φορές τη μάζα της Γης, τότε ένας άνθρωπος θα είναι 7 φορές ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟΣ σε σχέση με τη Γη. Τώρα τι επιπτώσεις θα είχε στον ανθρώπινο οργανισμό δεν γνωρίζω.

     3. avatar Πολέμαρχος

      Απ\' ότι στη Γη εννοώ.

 2. avatar JOHNG

  ωραία και? αντί να ψάχνουνε πλανήτες καλύτερα να ψάχνουνε τρόπους να πάμε εκεί! βέβαια ο Ομπάμα ππου όλοι τοσο συμπαθούν έκοψε την χρηματοδότηση στην NASA !

  1. avatar ΑΚΗΣ

   Να πάμε πού φίλε Τζών? Στον πλανήτη που αναφέρει το άρθρο? Για να διανύσει διαστημόπλοιο απόσταση 44 ετών φωτός θα χρειαστεί πολλές χιλιάδες χρόνια για να φτάσει. Για σκέψου, αν υπήρχε τέτοιο διαστημόπλοιο πόσες γενιές των επιβατών του θα ζούσαν και θα πέθαιναν μέχρι που κάποια στιγμή απο μιά γενιά και έπειτα δεν θα θεωρούσαν την γή σαν πλανήτη τους αλλα το διαστημόπλοιο ή τον νέο πλανήτη όταν θα έφταναν εκεί. Ωραία η επιστημονική φαντασία αλλα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου πρακτική. Ισως μετα χιλιάδες χρόνια όταν και εάν θα ταξιδεύουμε μέσα σε μαύρες τρύπες (σκουληκότρυπες) τέτοια ταξίδια να είναι εφαρμόσιμα.

 3. avatar Spartacus

  φυγαμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει