Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία από τότε που ξεκίνησε η αμφισβήτηση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τουλάχιστον 26.596 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου του 2011, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, το οποίο περιλαμβάνει στους πολίτες και αυτούς που πήραν τα όπλα κατά του κυβερνητικού στρατού.

Ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί έφτασε στους 9.445 και αυτός των λιποτακτών στους 1.331, διευκρίνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και συλλέγει στοιχεία από ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

«Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 498 άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να αναγνωριστούν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στους απολογισμούς του παρατηρητηρίου δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες που αγνοούνται ενώ τελούσαν υπό κράτηση, ούτε οι περισσότεροι νεκροί από τις τάξεις των φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών Σαμπίχα.

Ο Αύγουστος ήταν ο πιο φονικός μήνας με 5.440 νεκρούς, έναντι 4.727 τον Σεπτέμβριο και 4.985 τον Οκτώβριο, δηλαδή συνολικά 15.152 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρεις μήνες, ή κατά μέσον όρο 165 την ημέρα.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε σήμερα από το Κάιρο ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα παραμείνει για καιρό στην εξουσία.

«Είναι σημαντικό να ενωθούν οι απόψεις της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον τώρα που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το καθεστώς στη Συρία δεν θα παραμείνει για καιρό (στην εξουσία) και μια μέρα θα υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε.