Ο τίτλος του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου στον πλανήτη ανήκει σύμφωνα με ερευνητές στο γάλλο γενετιστή Matthieu Ricard.

Ο 66χρονος Matthieu άφησε την έντονη ζωή του στο Παρίσι πριν από 40 χρόνια και πήγε στην Ινδία για να μελετήσει βουδισμό. Πλέον είναι έμπιστο ακόλουθος του Δαλάι Λάμα.

Και φαίνεται ότι ο Matthieu πριν από 40 χρόνια μάλλον έπαιρνε τη σωστή απόφαση να τα παρατήσει όλα πίσω του και να εγκατασταθεί σε ένα μοναστήρι στο Νεπάλ, καθώς σύμφωνα με ερευνητές ο καθημερινός διαλογισμός είχαν πολύ θετική επίδραση επάνω του… και ιδιαίτερα στην ικανότητά του να είναι χαρούμενος!

Ο νευρολόγος Richard Davidson συνέδεσε τον εγκέφαλό του με 256 αισθητήρες στο πλαίσιο της έρευνάς του στο πανεπιστήμιο του Wisconsin με εκατοντάδες «επαγγελματίες» του διαλογισμού.

Το «σκανάρισμα» στον εγκέφαλό του έδειξε ότι όταν διαλογιζόταν για συμπόνοια ο εγκέφαλος του Matthieu παρήγαγε ένα επίπεδο κυμάτων γ- τα οποία συνδέονται με την ικανότητα συγκέντρωσης, προσοχής, μάθησης και μνήμης. «Δεν έχει αναφερθεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο στη βιβλιογραφία των νευροεπιστημών» δήλωσε ο Davidson.

Οι τομογραφίες έδειξαν ακόμη υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του, συγκριτικά με τον δεξιό, παρέχοντάς του μια «ασυνήθιστα μεγάλη χωρητικότητα» για ευτυχία και «μειωμένη ροπή για αρνητικότητα», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η έρευνα σχετικά με αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται νευροπλαστικότητα, βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και ο Matthieu βρίσκεται στο επίκεντρο πρωτοποριακών πειραμάτων που διεξάγονται από ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Matthieu ζει στο μοναστήρι Shechen στην Κατμαντού και μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην απομόνωση και το διαλογισμό, την επιστημονική έρευνα και συνοδεύοντας το Δαλάι Λάμα στα ταξίδια του, ως σύμβουλός του, σε γαλλόφωνες χώρες και συνέδρια.