Περίπου τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό με φόντο την άφιξη του τυφώνα «Sandy».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg έδωσε την εντολή εκκένωσης και ανακοίνωσε πως έχουν στηθεί 72 κέντρα υποδοχής σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν όλα ακινητοποιηθεί ενώ και το Χρηματιστήριο της πόλης θα παραμείνει κλειστό και θα εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρά τους φόβους πως οι καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να «ρίξουν» τις τηλεπικοινωνίες.

«Είναι μία σοβαρή κι επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Bloomberg.

«Εάν δεν απομακρυνθείτε από τα σπίτια σας βάζετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή σας αλλά και τις ζωές των πρώτων διασωστών που μπορεί να χρειαστεί να έρθουν για να σας σώσουν», πρόσθεσε.

Οι αρχές ανέβαλαν και το σημερινό άνοιγμα του Αγάλματος της Ελευθερίας που είχε κλείσει για ένα χρόνο λόγω εργασιών.

Ο τυφώνας αναμένεται σύντομα να αρχίσει να πλήττει την περιοχή ενώ η χειρότερη κακοκαιρία αναμένεται την Τρίτη.

Εκτιμάται πως από τον τυφώνα θα πληγούν 60 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως σε τμήματα της Δυτικής Βιρτζίνια, της Βιρτζίνια, του Κεντάκι και της Βόρειας Καρολίνας μπορεί το χιόνι να ξεπεράσει τα 60 εκατοστά.

Οι ειδικοί αναμένουν ο τυφώνας να προκαλέσει χάος σε έκταση 800 μιλίων.

Οι πτήσεις της British Airways από και προς τα αεροδρόμια JFK, Newark, Baltimore και Boston ακυρώθηκαν ενώ πτήσεις ακύρωσε και η Virgin Atlantic.

Οι τοπικές αεροπορικές εταιρείες απομάκρυναν τα αεροσκάφη τους από τα αεροδρόμια για να αποφύγουν τυχόν ζημιές.

Τα σχολεία της Νέας Υόρκης παραμένουν κλειστά ενώ η ζώνη εκκένωσης περιλαμβάνει τις περιοχές Coney Island, Manhattan Beach και τμήματα του Brooklyn.

Στη «ζώνη κινδύνου» έχουν συμπεριληφθεί περιοχές όπως το Staten Island και το Manhattan ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama τόνισε πως οι αρχές χρειάζεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τον τυφώνα και συμβούλευσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών.

Από το πέρασμά του στην Καραϊβική, ο τυφώνας άφησε πίσω του 65 νεκρούς.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο